Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Rosa bandet- relaterad marknadsföringsreportage på Tv triggade detta minne som inspirerade mig till att skrifta ned detta flöde för att inte drabbas av implosion inom hela mig ... i oktober 2013 men ännu aktuell.


Tro det eller ej, men cancer ...

... drabbar också dig
även om du ej är tjej ...

En självklarhet
jag här tar upp
som närmast kan
liknas vid en klisché
eftersom
det jag talar om
inte är riktigt rumsrent
i ett feministiskt fokuserat samhälle
att tala om ...

Ett barn frågade mig
- Varför handlar nästan all
reklam och nyheter kring cancer
bara om kvinnors cancer?
Bröstcancer är ju riktigt hemskt,
men det är ju många fler män
som till exempel drabbas av
prostatacancer ...
Så varför pratas det inte lika högt
om den cancer som män drabbas av?

Kan för sakens skull
och för att minska 
motståndet mot dessa ord
berätta att det var en tonårstjej
som ställde frågorna till mig ...

Men efter det jag själv fått
erfara vad avser 
frågeställningar och sakfrågor
som berör manligt och kvinligt
utifrån genusperspektiv ...

... under mer än 15 års tid
inkluderande tre till fyra
resor över till andra sidan
men som tur avslutade
med en resa i retur ...

- På grund av de genusperspektiv
som genomsyrar det mesta 
i vårt samhälle i stort
men tyvärr så ock i det liv
som drabbar oss alla 
oberoende av vilket kön
vi har som individ ...

- Jag duckade för frågeställningarna
genom att svara som så
att jämställdhet och genusperspektiv
borde vara självklarheter
men att det är någonting
som kommer att ta tid ...

... Och kanske inte 
riktigt hela tiden 
blir så där alldeles perfekt
och rättvist på den nivå
vi var och en befinner oss som individ ...

Jag tror på jämlikhet
mellan män och kvinnor!
Det är för mig en självklarhet!

... Men den jämlikhet jag tror på
har jag förstått inte riktigt är densamma
som den som de som talar om genusperspektiv
och eller som säger sig vara feminister talar om ...

- Ty med jämlikhet avser jag
att män och kvinnor ska ha 
samma rättigheter
OCH
skyldigheter ...

- Sug på den karamellen!

Nej, någon feminist är jag definitivt inte!

Men jag är Humanist!

- Önskar dock fler vore detsaamma ...

 




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 45 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2024-05-23 04:32



Bookmark and Share


  La Magnólia VIP
Mycket bra skriftat. All cancer är oroande och hemsk vem den än drabbar.
Tycker du sammanfattar det fint i orden "att män och kvinnor ska ha samma rättigheter OCH skyldigheter".
2024-05-26

  Kungskobran VIP
Fler män drabbas av cancer än kvinnor
2024-05-23
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP