Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

... en liten avhandling om stora frågor ...



Solen & Människan



Med den mänskliga tillvarons enkla mått
är solen en sagolikt sanslös naturkatastrof;

en hetta som smälter och förgasar allt,
i ett ögonblicks ögonblick, utan spår av någon misskund,
och i den hettan stormvindar som aldrig vilar,
...........................inte för ögonblick, inte för en sekund,
och därtill den allt genomträngande skoningslöst
.............................................dödsbringande strålningen;
alltsammans en evigt evig härdsmältas skärseld;

endast Helvetet självt,
så som de gamla anade det,
vore ett möjligt mått på detta måttlösa.

*

Dock, med den enkla mänskliga tillvarons mått
är solen även livet självt;

ty hon bjuder det ljus
som uppdagar livets härlighet,
och hon bjuder den värme
utan vilken växt inte vore,

ja, hon bjuder det ljus och den värme
där poetisk Kraft och innerlig Kärlek
och allt annat Paradisiskt gods
................................dväljs och frodas;

så med den mänskliga tankens begränsningar,
med hennes tillkortakommande mått,
är rentav självaste Ra den enda tanke
som kan nå ända fram, ända dit bort.

*

I ett saktmod bortom det mätbara
lär solen slockna en dag,
och allt blir fullständig Natt,

en tröst måhända att då,
då är all mänsklig tillvaro
utplånad sedan länge.


© 2006 Bo Ragnerstam




Fri vers av enkel
Läst 356 gånger
Publicerad 2006-12-05 10:31



Bookmark and Share


    Bodil Sandberg
Härligt häääääääääääääärligt!Ja SOLEN är förunderlig...
2006-12-08

  Marta
Oj. Så skruvat, så coolt. Stora tankar, verkligen. Jag är lite snurrig, sätt ner mig på jorden igen! Wiehoo... berg-och-dalbana i tankegångarna här.
2006-12-05
  > Nästa text
< Föregående

enkel
enkel