Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ja, så här kan en ”reportageresa” på Sidenvägen börja men för fortsättningen får några andra sörja Innan jag denna något osammanhängande story vävt har jag i dess historia inte ens ytligt grävt... Texten nedan rimligt limmad med gammeldags rim...


Sidenvägen

Du undrade över färdsätt på Sidenvägens stigar leder gator
sånt tillhandahemlighålles i GPS-navigatorns äventyrskartor
Riskfritt följer du med på denna, av lögn och förbannad dikt
präglade resa i nutida fantasier om dåtida föreställningars vikt

Denna yttre resan erbjöds en gång bara speciella tvillingpar
strök den ene med fanns den andre vettvillingen kvar
Deltagare klädda för köp av siden pärlor jadehyacinter
hanns upp rensades frystes ner av plötslig ursinnig vinter
Vi vill inte överraskas av brutala banditers bakhållsfinter
därför reser vi i vårt inres lika oförutsägbara labyrinter

Via mytomspunna Sidenvägens svindlande smala
uthuggningar balanserades varor lika högt upp som en svala
Tvärs lika vindlande forsar djupt nere som en fisk
bekämpades rädslor där varje bro var en överhängande risk

Varje dag inrymmer upplevelser så det ska räcka
om nu en inre resa kan vara en femhundramils sträcka
Var vi än sätter ner våra fridstörande osäkrade fötter
fredas marken av dem som där har sina rötter
Dygnslånga situps på vilt tyglade unghingstar en uthärdlig pärs
med känning av ”häst-lag ” så man vill bilägga sig tvärs
Vi slumrar in var kväll i varsin förseglad insektskokong
men bara sagt oss emellan finns en lönngång

Pamirs hisnande sluttningar rullar ständigt kloten,
den synen är hittills den vackraste av alla hoten
vi tyr oss till varandra likt käglor uppställda för strikes
vi borde anbefallts risksprida oss på våra mountainbikes

Baktiars eviga bergskloster har säkrat sin ekonomi
att döma av dess turistuppfart där guider med frenesi
lotsar de fräckt myllrande nationalstatsproblemen
de blottade axlarna de korta kjolarna de bara benen
Trots hotfullt skramlande med tomma tunnor
vädras silkesvävda trosfrågor av klostrets nunnor

För att ej fastna i Singkiangs trångmålspassager
dessa naturens självförvållade miljömassakrer
tränga vi ihop oss i en energislukande AllWheelDrive
fäst vid varje trähjulsnav en hästkraft med ryttare live

Dags för vila i Kansu’s myllrande knutpunkt fyllda
av resande effektuarier med sidentyger förgyllda
Likt barndomens pilande vattenskräddare
ilar dom runt som sysselsättningens räddare
Pass på sy upp perfekt sittande gåbortsviden
i silkesglänsande entertainersiden!
Om du beställa kostymer fullt dussin nu
bonus är hon med hy som russin du!



Du, fantisera ihop några överraskande vändningar
alla älskar vi förändringar…













Prosa (Prosapoesi) av curt petersson
Läst 545 gånger
Utvald text
Publicerad 2007-02-16 05:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

curt petersson