Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kvinnan, \"det andra könet\" som hon blivit kallad, har i snart sagt alla tider varit något av ett hatobjekt för männen. Hur behandlas hon i denna dag i Sverige och runt om i världen? Det vet vi tyvärr alltför väl. Varför existerar kvinnomisshandel i Sve


Han böjde sig ner och skrev

Han böjde sig ner och skrev i sanden
Mästaren från Nasaret.
Vad vet dock ingen
det har man spekulerat över
i snart tvåtusen år

Kvinnan skulle stenas
det hade de högkloka herrarna
bestämt.
Gud bevars, hon hade ju
begått äktenskapsbrott!
Usch och fy och skam
sådant gör man inte
allra minst gång efter annan.
Nej, sådant är naturligtvis
inte vackert!
Absolut inget
att rekommendera!

Men männen då
som äktenskapsbrotten begåtts med
vad blev deras dom?
Det står det ingenting om.
Förmodligen var det inte
aktuellt med någon stening
för deras del.
Inte ens en liten enkel
tillrättavisning
vilket ju måste betecknas
som den grövsta
orättvisa,
eller hur.

Då Mästaren skrivit färdigt
vände han sig om
till alla de rättfärdiga
visa och kloka
och sa:
Må den kasta första stenen
som är utan synd!
Jag skulle velat se
de höglärda herranas
slokörenhet
när de lomade hem
efter sitt gruvliga
tillkortakommande!

Så mycket måste ändå sägas
till männens försvar:
ingen tog upp den minsta lilla skärva
att kasta på kvinnan.
Mästarens ord träffade dem
allra allra längst in.

Jesus sa till kvinnan
och till alla de av oss män
som behandlat henne
så illa
under årtusenden
och än i dag gör
fastän vi, äntligen,
borde veta
mycket bättre
och blivit mycket
klokare:
\"Gå,
och synda inte mer\".

Ingvar




Fri vers av ingvar VIP
Läst 269 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-08-10 10:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

ingvar VIP