Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En dödsdömd poet med tyg runt sin arm





De pratar om mig där uppe
på änglarnas föräldrarmöte.
\"Ett onyttigt liv är en tidig död\"
säger mästerpoeten von Goethe.

Mina tankar är täckta, så ingen kan se
Vad jag gömmer där under slöjan.
Jag brukar ha ett stycke av tyg runt min arm.
Det sticker ut under tröjan.

Ni säger ingenting
men tänker i smyg.
\"Vad är det som döljer sig
under hennes tyg?\"

De väntar på mig där uppe,
borden är dukade till fest.
Och när jag slutligen kommer dit
är det inte bara som en gäst.

Jag ska stanna där uppe, det ska jag.
Jag ska sluta ögonen och glömma.
Jag ska blicka ner på jorden och förlåta
och sen äntligen ska jag få börja drömma.

Ni säger ingenting
men ni kikar diskret.
Innanför ärmen
på en dödsdömd poet.

(Låt oss säga att \"någon\" är jag.)

Någon inne i flocken
har gömt sig under sin huva.
Någon smyger så ingen ska se
till en självmordspoets mörka gruva.

Någon snubblar och faller
men kravlar sig alltid upp igen.
Någon vandrar i sällskap med
Döden, någons enda vän.




Fri vers av tjort
Läst 262 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-09-03 16:28



Bookmark and Share


  Serapis VIP
Döden kan ofta locka med det som livet saknar. Jag har väl nämnt pothos-komplexet?
Jag associerar till en Cornelistext:
\"Ständigt i långa ärmar, så dolde du din skam
Efter någon vecka, kom sanningen väl fram.
Paranoia, visst\"
Sedan på en finsk folkvisa om \"Halte Eriksson\" (Cornelis översättning).
När han äntligen kommer in i paradiset och in till stora matsalen så:
\"Du kom till de avdukade borden, eller hur, Eriksson, inte sant?\"

Kanske gör vi bäst i att acceptera döden, men inte spekulera allt för stort i vad den innebär.

Sedan att folk ser och inte lossas om att de ser kan vara en annan sak än vad det tyckes vara. Ibland måste man själv öppna sig innan någon annan kan komma in. Ibland sitter man själv inne med nykeln.

Formen är bra. Det flyter. Bra bildspråk.
Gillar säskilt första versen \"änglarnas föräldrarmöte\".
Och gamle Goethe sitter själv med i gänget. När det handlar om självmördare är väl Goethe expert, kan tänka.
2007-11-17

  aol
du har så myckt inom dig fin djupt poesi
2007-09-03

  Erik L
En väldigt speciell text som jag blir lite kluven till.
Vissa partier är mycket bra:
Mina tankar är täckta, så ingen kan se
Vad jag gömmer där under slöjan
Sådanna formuleringar tycker jag mycket bra om.

Du finner rimmen bra.
Min invändning mot formen är att jag har svårt att hitta rytmen i texten. Kan tänka mig att den passar bäst för uppläsning.
2007-09-03
  > Nästa text
< Föregående

tjort
tjort