Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Finland



Du har ett enda fosterland i livet
som du tillhör hela livet
för att det har gett dig livet,
varför du ej någonsin kan svika det
och ej ens släppa det i tankarna,
speciellt om det är hedervärt,
som Finland, kallast i all världen
med Sibirien, Grönland och Alaska,
men med en integritet och ärlighet
av icke denna världen,
som fick detta lilla land i Vinterkriget
att beslutsamt och mot alla odds
försvara sig mot Stalin, när han trodde
att han bara kunde slå ihjäl och ta det,
vilket visade sig inte vara fullt så enkelt,
då Sovjetunionen såg arméerna försvinna
offrade för ingenting,
alltmedan Finlands ovärderliga förluster
blott var individer, landets bästa söner,
stupade som hjältar och martyrer
i ett bittert envist motstånd mot förtryck
och tyranni, förintelse och diktatur,
då Stalins grymhet var långt digrare än Hitlers
för sin metodiks subtilitet i trettio år
att transformera Ryssland till ett fångläger av terror.
Finland kom ut levande från striden
med sin frihet och självständighet bevarade
med blott förlusten av Karelen jämte sina bästa söner.
Skulle jag då inte vara stolt att ha en sådan moder,
hård men vacker i sin kyla och distans
men under ytan med ett hjärta av en sådan innerlighet,
ärlighet och renhet, att jag aldrig någonstans i världen
någonsin har kunnat finna något lika underbart?




Fri vers av Aurelio
Läst 296 gånger
Publicerad 2007-09-25 10:47



Bookmark and Share


  Aurelio
Gun Lanciai skrev:
Vilken hyllning- så känner nog jag det också. I går kväll hörde jag Sibelius första och sjunde symfoni på min radio - nog är han i stil med det landet.

Svar: I högsta grad! Han är ett med det, och kanske ingen förstod sitt land och dess natur och mentalitet bättre än han... Därför var det liksom överflödigt (och hade varit tårta på tårta) att ta med honom i dikten...
2007-09-26
  > Nästa text
< Föregående

Aurelio
Aurelio