Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
nattens hjältar


det rullar på

som mullrande ljusklot
kommer de upp
genom dalen
där stigningarna ökar
ökar motorvarven

man kör sten
byggnadssten
på vägar
som knappast finns

när landet ligger
mörkt
och tjänstemannasnarkningarna
fyller villaområdena
lever den struktur
som håller landet igång

i nertonad belysning
går nattronderingen
på länslassarettet
på intensiven
är kollen på topp
för att livet
ska gå vidare

poliser och väktare
gör sina ronder
i otacksamma trygghetsjobb

i ladugårdarna tänds ljusen
och lanternorna lyser upp
när båtarna lämnar hamnarna
på jakt efter fisk
mat är mer
än fyrkantiga paket

natten själ livstid
den biologiska klockan
slits ner
vi kan läsa årtalen
på gravstenarna
för dem som sov
på dan




Fri vers av tom boreland
Läst 765 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2007-11-22 07:56

Författaren tom boreland gick bort 2024. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  aol
så sant ra skriftat vännen
2010-06-14

  Madjori
Som sagt! Gillar den starkt...

tjänstemannasnarkningarna...

natten själ livstid
den biologiska klockan
slits ner
vi kan läsa årtalen
på gravstenarna


Kan det bli mycket mera sant?
2007-11-23

  Liljekonvalj
Kul dikt, och tack för hyllningen :) // Nattarbetare i 3:e generation
2007-11-23

  Jessica Ebbesson
Känner mycket för den här. Sista stycket får mig att tänka på min pappa. Han arbetade natt..sju dagar i veckan..
2007-11-22

  Per Teofilusson
den här ska jag meditera kring - länge
2007-11-22

    Charlotte S
Sista stycket outstanding. Jag känner igen mig i din dikt. Och jag håller med om mycket. Vi älskar och föraktar vår egen trygghet med både rent och skitigt mjöl i påsen. Ibland händer det ju att man säljer smöret och tappar pengarna. Allt blir ett virrvarr och så tar man nya tag. Snart är det 2008 - GUD VAD SKÖNT!
2007-11-22

  W.Riter
Natten stjäl säkert livstid. Ännu värre stjäl livet kanske av dom som vissa veckor arbetar natt och andra veckor dag...Då förstår kroppen ingenting.
2007-11-22
  > Nästa text
< Föregående

tom boreland
tom boreland