Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När farfar var ung samsades tron på tomtar, troll och småfolk med kristendomen. Trots den stränga kyrkan behöll de sin egen tro, som gått i arv i generationer.


FARFARS JUL

~*~

Det var viktigt att julkvällen andades frid,

ty man skulle upp i mycket god tid

Man skulle till ottan med hästsläde köra

för att som god kristen sitt kyrkbesök göra

~*~

På julkvällen högläste gammelfar skriften

så att alla fick höra den stora bedriften

Att jungfru Maria, så ren, kysk och mild

förförts av en ande, så helig men vild

~*~

Då samsades forntida tro med en kyrkliga plikten

men vid småfolk som vättar man la´ största vikten

Vad jag hört berättas är att man trodde

att tomtar och vättar i uthusen bodde

~*~

Småfolk var snälla och räckte ibland

i sysslorna många en hjälpande hand

Det var således viktigt att man var populär

för annars de kanske blev mest till besvär

~*~

När julaftons middag på kvällen var vorden

man lät alla faten stå framme på borden

Efter sängdags man önskade småfolket bjuda

på det som var kvar och ej nånting förbjuda

~*~

Tomten på loftet fick julgröt med sked

så att han inte skulle bli vred

Han kunde så fint alla djuren bemöta

och visste så väl hur man dem skulle sköta

 

~*~

 

 




Fri vers av Yvonne
Läst 570 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2007-12-18 23:37



Bookmark and Share


    Bodil Sandberg
En sådan JULEDIKT och man fylles av fullständig julefröjd och frid..Applåder applåder!!!!!
2007-12-23

    © Birgitta Wäppling VIP
Härlig juldikt. Applåderar!

(Hittade två tryckfel: det ena är i raden:
Efter sängdags men önskade småfolket bjuda

Ska väl stå:
\"men\" istället för \"man\" i denna rad, gissar jag.
2007-12-20

  Michaela Dutius
Vilken underbar julbild du målar med ord.
Den har köptemplen tagit ifrån oss.
Eller....kan vi hitta tillbaka?
2007-12-20

  Annette Andersson
Vilken härlig text! Den är som en sagoberättelse som berättar om det verkliga livet så som det levdes på landet förr, när vi människor fortfarande levde i nuet och trodde på allehanda under!
2007-12-19

    Aurora Borealis
Tack för en härlig julkänsla!
2007-12-19

  -Ulla Tilemo- VIP
Vilken härlig jul du hade som barn! Vilket stoff dessa upplevelser har givit dig! Och vilka underbara rim du finner. Lättflytande läsning som jag gärna skulle läsa för barn. Verkligen underbar...
applåd
2007-12-19

  Betlehemsstjärnan VIP
Underbar gånger tusen!!! Helt underbart rim, och den här ska jag läsa för barnen (om jag får lov). Superfin!!/B
2007-12-19

  charlotte hedendahl
En sån härlig julberättelse!Fina rim! Ger en julstressad läsare julkänsla! Tack för det!
2007-12-19

  isabel louise
härlig juldikt! härligt med gamla julsagor :)
2007-12-19
  > Nästa text
< Föregående

Yvonne
Yvonne