Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
\"All bra rockmusik står i förbund med Satan\" BART SIMPSON


SATAN HÅLLER STILEN

Bilden av Satan som Guds fiende nummer ett har inget stöd i bibliska texter utan är ett påfund av vår tids helvetespredikanter och författare hävdar jag som ateist. Satan är snarare att betrakta som en Guds medhjälpare.
Var nog därför jag spydde i självaste koret på själva dagen K som i konfirmand.

Idén om en illvillig Gud som vill undanhålla människan kunskap, vid sidan av Ormen, känner vi vilsna tvekare och nekare till. För mej är Ormen en frihetssymbol. Ormens roll är den vi kämpar med varje dag, det ondas representant, frestelsens förförare, en gudsfiende och människornas testpilot. En \"renlärigt” fördömande kristen är alltid i hemligt samförstånd med Satan.

Men vem är det Satan ställer sig i vägen för, vems motståndare är han (för det är väl en han?). Traditionen säger oss att han är en motståndare till både Gud och Människan.
Djävulen har traditionellt uppfattats som Guds fiende nummer ett, en upprorisk rebell som av stolthet och avund ville sätta sig i Guds ställe. Efter att Satan gjorde uppror mot den allsmäktige, straffades han med evig fördömelse. Sedan dess har hans roll inneburit att fresta människorna, att älska samma kön, gilla deathmetall eller vara allmänt lättje- och kättjefull..

Det finns alltid en handfull möjliga misstänkta. En första möjlighet är att Gud själv är den skyldige. Han är ju utan tvekan medskyldig till att döden inträdde i världen genom förbudet att äta av trädet, på gott och ont, och straffet som det innebar, att \"döden dö\".

Är Gud avundsjuk? Ormen själv tycks antyda något åt det hållet: han talar om för Eva att hon och Adam kommer att bli \"såsom Gud\" om de väljer att äta av den förbjudna frukten, och blandar samtidigt in att det är detta som Gud vill avstyra. Här finns utrymme för tolkningen att Gud vill förhindra de första människorna att äta från kunskapens träd, om inte av avundsjuka, så åtminstone av missunnsamhet.

Satan fortsätter att vara underordnad Gud, även i Nya Testamentet. Han behåller sin anställning som himmelsk åklagare, bibeln igenom. Åtminstone gör han/hon det fram till ”the bitter end” som jag har förstått det.

Litteraturens betydelse för frågan vem djävulen är och vad han fyller för funktioner förtjänar större utrymme än ovan. Satans biografi är ännu inte färdigskriven.

Gud då? \"Han\" får lita till apokryferna…




Övriga genrer (Essä/Recension) av C Cobain
Läst 529 gånger
Publicerad 2008-01-13 12:58



Bookmark and Share


  Måna N. Berger
En allsmäktig gud måste förses med en djävulsk motpol att skylla ondskan på, hur skulle den annars förklaras?
2008-01-13
  > Nästa text
< Föregående

C Cobain
C Cobain