Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-)


Bonden och bondfångarna


när han för sista gången
till barnernas och gumman sins tårar
befriade sin gnäggande kamrat
från betsel och grimma
och tillsammans med korna, kalven och grisen
ledde honom ut
till den ekande
evigheten

bytte bonden
doften av nytvättad mylla
och tusen svävande essenser
kornas rogivande lugn
och hästens frustande gemenskap
fågelsång

och sin med himlen avtalade frihet
tillvarons lugna tickande
och sin levande själ
mot tidtagaruret: Exakt-Precis
och industrialismens gnisslande, rykande
heta ekorrhjul

och ett med Jordens Djävlar, Chimärens företrädare,
utväxlat kontrakt om livslångt slaveri

samt ett löfte
om att hans efterkommande
i sina hem
varje kväll skulle få se
Chimärens skimrande chow
med, runt gyllene karotter dansande,
verbala, egotrippade påfåglar,
som försjunkna i sina egna, självförhärligande

spegelbilder

uppvisar -- gestaltar
årets, månadens och dagens förvandlingsnummer av
Liv och Död

Då sade sej bonden
ha gjort ett Kristligt
byte
fastän han fick av Jordens Djävlar
ett inställelsedatum och --
olycksbådande blickar

(vilka han gladeligen bortsåg ifrån
emedan han av Prästen
emottog berömmande ord
och en klapp
på huvudet)

På den tiden
strax när bonden bytt
som när lommen bytte fötter


när jorden så slösande strödde
sin hisnande rikedom
inför mänskornas häpna ögon
kallades tekniker och ekonomer för: Realister!

Drömmare
kallades de
som då upptäckte
det heliga undrets innersta väsen
de som såg det oerhörda

de som i hänförelse
sökte beskriva det obeskrivliga

få fler att fatta
det ofatbara...














Fri vers av forskaren
Läst 463 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-04-03 18:40



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja realister kan ha sina
brister, med facit i hand,
vi vet, att världen allt mer
eller mindre sitter i klister,
istället för att få mer, jag
tycker att den fler och fler
värden mister!
2008-04-03

  Michaela Dutius
Spännande berättelse i diktform med alla de ingredienser som behövs
2008-04-03
  > Nästa text
< Föregående

forskaren