Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En dikt, som hyllar de som kämpat mot diktatur och förtryck, och de som kämpat mot sina egna spöken.....


Hjältar och antihjältar (1)

I alkoholens \"grotta\"
bodde
Peer Gynt
På honom de spotta
ganska grymt


Robin Hood
sköt sina pilar
i Sherwood
den engelske revoltören
med stort mod
bekämpade Nottingham-marodören
en rutten sheriff
som Robin betvingade
med sina pilar ,så bevingade


Mahatma Gandhi
ville ha Indien fritt
från brittisk överhöghet
med ett sinne så blitt
betvang han all tröghet
han nådde sitt mål
men det kosta hans liv
men med en vilja av stål
hann han avsluta allt kiv
innan mördaren kom
och ,nesligt, slog till
mitt bland folket,som
inte hann dit


John Lennon
en musikalisk rebell
också en folkets man
hans toner fick `en säll
han också orden fann
kritisk mot de styrande
många fann han \"yrande\"
men han och Yoko
de modiga var
de enade stodo
för alla och envar



Jesus av Nasaret
gav sitt liv för oss
uppe på korset
förlät alla ock
en god man han är
för Han finns ju Alltid
för oss här
även i Vår samtid


Che Guevara
en tuff revolutionär
ansågs av många
\"väl tuff, den där\"
innan han togs till fånga
och mördades
hjälpte han många
av landsmännen
kämpa mot diktatorer
blev en av dessa ikoner



Joe Hill
ville organisera Amerika
fick inte det
blev dödad av de rika
av deras \"Klet\"
Joe ville bara
att arbetarnas skara
skulle få en rimlig lön
det var hans enda bön



Minns Soldaten Svejk
ensam på bron han var
slogs mot övermakten
men så stark han var
till slut förlora han kampen
men många dog innan det var klart
för han envist kämpa
inget kunde honom dämpa.........

to be continued




Fri vers av Mats Henricson
Läst 521 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-04-15 08:56



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja, helt rätt
alla dessa skulle
vi önska tillbaka
så kunde de kanske
hjälpa oss att rätta till
allt som här på jorden
blivit så skevt och snett
det vi av hela hjärtat vill:
VÄLKOMNA TILLBAKS IGEN!
**********************
2008-04-15
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska