Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
FÖrst lite info, sen, lite fundering... Excalibur stod väl för "godhet" en gång i tiden, kämpade enbart för det goda...


Excalibur

http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fo%3dexpressen%26ArticleID%3d2008%5c08%5c21%5c296910%26SectionId%3dDinapengar
Svensk granat prisas för framgångar i Irak och Afghanistan



Artillerigranaten Excalibur från Bofors har fått motta utmärkelsen ”Top 10 Inventions of 2007”, som delas ut av den amerikanska armén. Granatens framgångar i Irak och Afghanistan är anledningen till utmärkelsen, skriver Ny Teknik.
Excalibur fungerar på så sätt att målets gps-kordinaterna först matas in i granaten. Sedan skjuter man upp granaten i luften med en 155 haubits, till en höjd på över 10.000 meter.

Granatens fenor och gps gör att den får en fantastisk precision samt en räckvidd som är nästan dubbelt så stor som de 40 km som en vanlig granat har.

”För att säkert träffa ett mål på 40 kilometers håll räknar man med att det behövs drygt 200 normala skott. Med Excalibur räcker ett. Det innebär också att man minimerar skadorna på oskyldiga, säger Christer Henebäck, informationschef på BAE Systems Bofors, till Ny Teknik.

Utvecklingen av Excalibur påbörjades 2002 och har kostat 4,5 miljarder kronor. Projektet är ett samarbete mellan BAE Systems Bofors och amerikanska Raytheon Missile Systems.

Exakt hur mycket en granat kostar är inte officiellt men det har cirkulerat uppgifter om ett styckpris på en miljon kronor. Priset lär dock pressas när serietillverkningen kommer i gång, skriver Ny Teknik.
-------------------------------------------------------------------------------------

Om den kostat 4 500 milj att ta fram och den kostar en miljon, kanske kan man då tjäna 500 000 per enhet, så har man efter 7000 st nåt "break even".

Hur många hinner man döda innan man nåt detta? Och sen, hur många till ska man hinna få iväg? Med 7000 till så har Bofors tjänat 4 500 miljoner... Då undrar man, hur många har man dödat till dess?

Och beträffande aktien så kan man se att hur mycket har aktien i Bofors stigit per dödad människa....




Fri vers av LassO
Läst 191 gånger
Publicerad 2008-08-26 01:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO