Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Detta är början på ett projekt; 10x10 dikter om staden had jag tänkt mig.


sättet gatan tänker på

1
gathörnen ser tysta på när gatorna dansar
de låter sina tunga stenar falla ljudlöst
i sin stilla förvåning över nattens intrång
det finns inga gäng här längre
det finns inga samband längre
inga hundar som lyfter på benen
inga hundägare som i tyst desperation
plockar upp skiten i sina små svarta plastpåsar

2
vägarna som slickar gathörnen
med sina stenbelagda trottoarer
dansar i tysthet i gatljusen
och sätter husen i gungning
och gungar husen
så att människorna som sover
sover lite sämre
så att människorna som inte sover
inte kan sova

3
det finns fotsteg som ligger kvar här
de har lärt sig att trampa utan fötter
där de nu ligger
och skräpar som gamla godispapper
fötterna har trampat upp dem ur asfalten

4
ingen behöver längre gå
det räcker att lägga sig på gatan
för att fotstegen ska ta en vidare
men ingen vet detta
ingen har försökt
ingen vet om att gatorna är färdigtrampade

5
sättet gatan tänker på:
i några sekunder är det tyst
i en halv minut är det våld
tusen människor hoppar fram
steppar, dansar, stegar, spatserar
det spelar ingen roll
de är för många

6
det finns ett glapp i rytmen
ett
tyst
någonstans mitt i det oavbrutna
ingen har märkt fotstegen
de ligger en centimeter under
och väntar på sin plats
tillfället för sin födelse

7
hundtassarna och hundarnas exkrementer:
kameran som damen i den röda jackan tappade
tog ett kort utan henne
hon skakade och rös till
när blixten inte utlöstes
hennes händer luktade
inte riktigt som vätskan som framkallar bilden

8
på bilden ser hon ut som en uteliggare
det är försynen och turen
lyckomyntet i hennes väska
som gjort att hon inte sett bilden
hennes händer luktar illa av spyan
som hon torkade bort

9
en bit bort avbryts fotstegen
de mönsterfärgade hjulen
skär djupare in i själen
skär som metall
trampar djupare och mer totalt
än människor kan

10
det luktar i refugen
lukten av hastighet
slår mot ansiktet som vinden
och täpper till näsan
damen med smutsiga händer
hunden med bajset
bilen med mönstrade däck
luktar av hastigeten




Fri vers av Isak Gyllenstjert
Läst 382 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-09-16 10:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Isak Gyllenstjert
Isak Gyllenstjert