Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Detta är en av ett större projekt; 10x10 dikter om staden hade jag tänkt mig. Del 2:


gatorna är raka sprickor i lavan

1
de tvära kasten mellan verkligheter:
den verklighet som finns
och den verklighet som inte finns
plattas ut under hjulen
och tvingas in i dess mönster
som tvingats in i ett mönster
av händer smutsigare än hennes

2
mönster som står ut:
den röda porcen som tvärnitade
för hunden som sprang
och den resulterande snedvridningen

3
hjulspårsgatan är tatuerad
som en drucken sjöman
lullar den fram genom staden
stapplar fram
på bilkrocksböjda skyltstolpar utan skyltar

4
på natten är floden torrlagd
inga rädda med ciggaretter
som kastar brinnande stumpar
som bränner i hjulspåren
som fryser och skakar
inför synen av den mäktiga floden

5
landskapet är sprucket
fyllt av floder myrar ängar åkrar
levande saker säd rävar kor och insekter
stelnad lava med sprickorna som tiden skapat
inte som den växte
utan som den planerades
ingen sligrar sig
ingen är en orm
människorna går i raka led bedvid bilarna
gatorna är raka sprickor i lavan

6
en flicka med flätor
plockade upp kameran
som damen med den röda jackan tappat
inte kunde hon veta
om hjulspåren
fotstegen
den röda jackan
och händerna som inte luktade som framkallningsvätska

7
sanden i väggarna har stelnat
och härdats och presats
tvingats till genomskinlighet
glas släpper taget om ljuset
släpper allt
släpper igenom
den lika stelnade kvinnan
som med sin utsträckta hand
inte vädjar om kroppskontakt

8
fingrarna är lösningen
avtrycken enskilda
personliga
fettet mot glaset
är lösningens katalysator
alla lämnar de fettet efter sig
när de vänder sig bort
från
priset kraven dockan kvinnan idén

9
fingrarna rör aldrig vid handen
den sträcks ut för att visas
för det stelnade
armen och det som vidrör
inte avtrycken som trummar
med ett högt skarpt ljud
ljud som av avstånd:
glaset, handen, fettet, mängden av beröring

10
kanske är det trummandet
som återskapar sig självt
ett lockrop till människorna på vägens trottoar
det tysta trummandet av tusen hjärtans
tusen lystna känselspröt
inbrända i glaset
som undertitel till butikstitteln




Fri vers av Isak Gyllenstjert
Läst 392 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-09-17 09:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Isak Gyllenstjert
Isak Gyllenstjert