Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
jag håller på med en dikt, lägger upp den som den är nu, kommer väl göra några små ändringar så småningom...


utrymme för nyanser

jag skiftar färg
i takt med årstiderna som tagit slut
i vår tids hyperaktiva jakt på framgång
där ingenting är värt att upprepa
människan blir ett stapeldiagram
som samlar sig själv på hög.
och klimatet i en samhällskropp som saknar
värmen från människors blodomlopp
stelnar till kyla i ansiktet på, alla jag gömmer i mitt hjärta
det blir kallt
jävligt kallt
och vem har tid att älska när varje solnedgång blir en deadline
jag vill bara hångla mig bort från stressen
så jag skiftar färg
när årstiderna tagit slut
eller vice versa
och min svartvita världsbild spricker
från kanterna inåt. schack matt.
men min rädsla för förändring
sveper runt med min rädsla för att bli nöjd
och oavsett var jag är finns en tydlig ram
som skär av mina tankar
skär av mina känslor
en skärm av era blickar,
jag skärmar av er jag saknar
var jag än är finns en tydlig ram

som någon trygghet i att slippa veta
för okunskap är frid
och jag orkar inte känna skuld längre
inför planetens eventuella undergång
en följd av tanken: jag försöker hellre rädda världen än att lösa mina egna problem
självförnekelse är frid. schack matt

men hur långt bort mina tankar än sträcker sig
så blir mina armar aldrig längre,
om jag kan omfamna mig själv
utan att försöka nå jordklotets fyra hörn
så är jag fan nöjd
jag försöker göra mig själv till en helhet,
ge mig lite mer.
utrymme för nyanser
trots att osäkerhetens förvirrande bekräftelsebehov
letar efter endimensionella roller att spela

jag skiftar färg
i takt med årstiderna som tagit slut
men ibland tar min naiva strävan efter att bli vuxen i förtid över
och jantelagen får mig att borra skruvar genom käken
och tro att orden som vanligt
aska i min mun
men det finns så mycket glöd inom oss
så många gnistor mellan oss
små pölar av ljus i globaliseringens härjningar
kärleksbloss
och med min hud tapetserad med löpsedlar
försöker jag ändå
se himlen mellan alla moln
för jag vet inte hur jag annars ska förhålla mig
till en värld jag inte bett om
denna civiliserande kannibalism
där ingen är ingen är välkommen
innan hon gjort rätt för sig
har du ett giltigt skäl till att få leva här?
är du lätt &lagom?
är du gemytligt ikeasvensk?
är du främlingsfientlig på en acceptabel nivå ?
är du respektabelt normalviktig,
men oviktig i andras ögon?
är du tillräcklig?
jag försöker ge mig lite mer
utrymme för nyanser








Fri vers av iderik
Läst 494 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-09-28 12:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

iderik