Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
apropå en Forumdiskussion, skrevs för ett antal år sedan


Antimodernisten



Är det fel att vara realistisk?
Får man inte vara tydlig,
då man då riskerar vara övertydlig,
som om tydlighet var något negativt
och oklarhet, otydlighet och flum att föredra?
Får man då inte längre vara klassisk?
Vad är poesi och verskonst om ej fritt fram
för ordrikedom, spekulation och fantasi?
Om man då ger det en begriplig realistisk form
och brukar en korrekt syntax, interpunktion och grammatik,
så att det hela liknar någon sorts stilism,
är det då att förakta och förkasta,
för att det ej passar in i Ezra Pounds,
James Joyces, T.S.Eliots och Edith Södergrans ikonram?
Felet med en envis antimodernist
är att han är så chockerande och upprörande radikal
åt alldeles fel håll: han strävar bort
från modet och tendenserna, från flummet
och från formupplösningen och språklikriktningen
och går mot strömmen med att kräva klartext,
realism, konkret begriplighet och raka rör,
och måste det då vara så förbannat fel?




Fri vers av Aurelio
Läst 297 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-10-19 10:46



Bookmark and Share


  Aurelio
Ha-ha-ha!
2008-10-20

  Rune Thorsell
Hej hej!
Nu har jag skrivit en modern dikt.
Va tyx?

Blodig nyslakt;
blinda organister
spänner bågarna
mot talarstolar
seglaren skummar
rysande havet
bladvändaren blöder
i sken av bröst
manikyristen vet
om visirlinjer fyr
och om vesirers visiter
och om vindlande.
Alla helgon.
Taxtik.
2008-10-19

  Michaela Dutius
varför man inte skulle kunna få vara tydlig har jag mycket svårt att förstå---det är ju tydligheten vi behöver!
2008-10-19
  > Nästa text
< Föregående

Aurelio
Aurelio