Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag rymde aldrig med cirkusen


du som lämnade mig med fegheten kvar
över min åttaåriga kind
som ett lejon i en bur går jag omkring i den människa jag blev
missilerna av frågor
varför fanns ingen kärlek mellan dig och mamma
varifrån kom rädslan jag hade för dig
vad gjorde vad hände vad fanns innan du försvann

vad i det du gjorde eller struntade i
byggde mitt monster

den spända ytan om mig
artig, stillsam och blank
och under läste jag Mio tills jag satt på hans bänk
med äpplet av okrossad familj
jag tog Fridolf i Fridolf och Selma
tog Dick van Dyke och Torsten Lilliecrona och Bill Cosby
till slut nästan vem som helst som såg snäll ut

stoppade in dom i hålet för att fylla upp
som man packar snö med bara fötter

vi dör in i livet vi inte ser
vita årsringar av tyst snö
andlösa gångtunnlar som ringlar ut i manegen och
lejonmullrar
clownens huve spricker å trapetsen nackknäckarhögt
gungar ut på pappas axlar
i morgon reser tältet i främmande land




Fri vers av Göran P Rödholm VIP
Läst 351 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-10-27 23:24



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Göran vilken text! Som en smäck av känslor rakt in i solar plexus. Oj så bedårande!
2008-11-04

    BetweenTheLines
Starkt och häftigt utsvängt språk,i en parad av lines,bra och annorlunda text i sitt ämne.
2008-11-04

  "Silver" VIP
oj, wow, vilket språk, vilka bilder.

titeln drar till sig blicken direkt. 'jag rymde aldrig med cirkusen' gör att man associerar till det där äventyrliga, som drar förbi vardagen, och som, i sanningens namn, nog inte så många av oss vågar följa - i alla fall inte fullt och helt.

'med fegheten kvar över min åttaåriga kind' är ett exempel på hur bra språket är sammansatt med sina bilder.

cirkusbilden finns kvar genom hela texten, på olika sätt, och på en rad blir det som en sorts barnspråk i stavningen - clownens 'huve', etc - så det känns som om det återanknyter till åttaåringen i början. ja, han finns ju förstås med i hela texten, genom undran kring föräldrarna, genom barnboksläsningen.

väl skrivet. intressant.
2008-11-01

  Inkarasilas
Rockstjärna därför han aldrig var hemma, eller dödad av ett lejon på en savann eller han är Astronaut allt utom borta, och det är fan vad du kan skaka runt mig i käftarna med en hop ord av saknad. Myriader för dig där uppe, titta.
2008-10-28
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm VIP