Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bävern

Jag läste om schamaner. Deras vetande
har hållit stånd i tusen sinom tusen år
och genom sant antropologiskt letande
kan man på jorden ännu finna deras spår
De lärde inte människor att hata
men de försökte lära oss att se
De talade med trummor hellre än att prata
de sökte en försoning med allt det som måste ske

De lärde oss att varje djurart har en ande
som ger var människa beskydd och stöd
och där vi misslyckas den anden kanske kan det
som vi behöver i vår brist och nöd
Och vilket djur som skyddar dig det är en gåta
du måste finna det med alla dina sinnen
liksom ett eko långt ur fjärran kan dess läte låta
genom din barndoms dunkla minnen

Och eftersom jag just nu håller på med rimmande
tror jag att bävern är mitt totemdjur
den kommer lugnt och stilla simmande
och är man frågvis är man glad för rim på Hur
-För bävern kallas också Bjur
Och det finns starka djur och snabba djur
och djur med kolossala mått och fjäderlätta
och djur med smäcker antilopfigur
och djur som inte liknar någonting av detta

Ett lejon skapar lätt en djup förstämning
genom sitt fruktansvärda rytande
men bävern bygger stilla en fördämning
där hans bo kan hållas flytande
En bäver är nog inte lagd för äventyr
och inte särskilt stor och stark
men med ett rekorderligt garnityr
och duktig på att penetrera märg och bark

Och trots sin oansenligt lilla kropp
så kan han styra över större flöden
ja han kan ledigt ändra älvens lopp
och så att säga influera andras öden
Han är mitt totemdjur han skyddar mig från fara
som förebild i djurens värld är han den ende
som bävern vill jag gärna vara
för han kan ställa till ett stort elände




Fri vers av stenhur VIP
Läst 960 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-12-14 14:40



Bookmark and Share


  Grävling
Trevligt med poesi om ett djur som inte är så vanligt besjunget. Mäktiga lejon och vackra fåglar kan man kanske bli lite trött på i längden.

Jag hade någon gång en idé om "sömnbävern" som en djurisk motsvarighet till John Blund. Han strör bäverdamm över människorna för att de skall somna. Nej, inte sådan bäverdamm; det skulle göra ont. Mer en variant på herr Blunds drömsand.
2009-03-27
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP