Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Världens dynamik

Världens dynamik


Tro inte på att världen skulle vara ond,
ty den består inte bara av människornas liv och handlingar.
Där lever även miljarder andra levande varelser som sedan
begynnelsen format ett dynamiskt kretslopp.
Snigelns långsamma vandring bär med sig utforskarens
altruistiska ödjukhet för världen.
Nejonögat suger sig fast på undervattnets näringsrika stenar
som vandraren vilar upp sig en stund och hämtar andan
och samlar kraft för sin fortsatta vandring.
De vidsynta fåglarna i luften ger inblick i perspektiven
på världens enheters helhet
Insekterna som om aftonen höjer sig som lågmält
surrande änglar över vattenytans speglar,
är för de älskande som en bild ur den romantiska sagans
prolog till bortom tid och rum.
Vargens ylande i djupa skogen, är som en väckelsens fanfar
av det vilda, men försonande arvet hos den urtida människans
rättfärdiga plats i livets väv.
Älgen som graciöst svävar fram på lätta klövar över myren
minner om dagdrömmens gränslösa närhet.
Den väldiga blåvalens rytmiska rörelser i varma haven
är som en inre tillfredsställelse för själens harmoniska vingslag.
Jättepandan i bambuskogen som för en fridfull tillvaro
och som livnär sig på bambuväxtens blad och skott,
förmedlar om den vises tankar om pacifismens ideal.
Så ta lärdom och visa din godhet och ödmjuka respekt
mot alla levande varelser rätt att finnas till
som delar av världsalltets sammanhållande helhet.


copyright




Fri vers av shamwari
Läst 167 gånger
Publicerad 2008-12-22 21:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

shamwari