Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Efter nedräkningen, den 2 januari 2009, kl. 20:21


Otium cum dignitate.

 

(Otium cum dignitate (latin: vila med värdighet). Lugnt hedersamt privatliv efter väl förrättat livsverk. Romarna uppfattade arbete som ett nödvändigt ont. Begreppet otium stod för all sorts frihet från plikter och uppbundenhet; ett idealtillstånd som möjliggjorde bildning, konstnärsskap och njutning - sysselsättningar utan materiell vinning som mål.
Hämtad från "
http://sv.wikipedia.org/wiki/Otium")

 Just nu skulle jag ha tagit på mig jackan och gått ut genom dörren för att åka till jobbet, om allt varit som förut. För första gången "njuter jag mitt otium". 

Tidigare idag upplevde jag en svindelkänsla, en tomhet och utsatthet som skrämde mig. Fram tills nu har det, sedan sista natten, varit samvaro, fest och glädje. Sång och musik, kramar, gratulationer och gemenskap.
Men nu är helgerna slut och vardagen tar vid. När jag tänkte på det frös jag till och undrade hur jag skulle klara av livet i fortsättningen, hur jag skulle få struktur i detta nya, hitta mening och innehåll utan människorna jag rört mig bland så länge. De som nu går vidare utan mig.
På sätt och vis är jag fortfarande kvar i den känslan.
Men det är tio grader kallt ute och jag har fått en ny recensionsbok från tidningen, sängen känns inbjudande. Att slippa skrapa rutor och ge sig ut på vägarna i mörkret. Att krypa ner under täcket och öppna en alldeles ny bok, ha en kopp te inom bekvämt räckhåll och, ja: att njuta sitt otium. 
Otium cum dignitate!






Prosa av Måna N. Berger
Läst 1163 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-01-02 20:38



Bookmark and Share


  Ronny Berk
en livs skifte från bunden tid till fri tid, den känslan väl beskriven !
2009-01-03

  Elaine.S VIP
Ja...nu blir det säkert en mittimellan tid, vad du brukade göra och vad du gör istället ...
"För första gången "njuter jag mitt otium". Vilket fint uttryck."

det är sant, det är ett fint uttryck och det klär dig liksom:))
2009-01-03

  Maj-Len VIP
Härligt! Jag har några år kvar. Men sen ... !
2009-01-02

    Madeleine Ågren (Maduska)
Tack för inblicken! Jag går den sista maj, och har funderingar om hur det ska bli. Jag längtar! Välskrivet!
2009-01-02

  aol
du så väl förunnat
2009-01-02

  Larz Gustafsson VIP
Väl unt!
2009-01-02
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger