Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
självklarheter, naturligtvis


Kulturbetraktelse



Vi klarar oss inte utan den.
Det är den som håller mänskligheten uppe,
visar vägen och ger mening åt tillvaron,
medan allt det andra egentligen är oväsentligt,
materialismen, kapitalismen, politiken,
som bara förorsakar besvär,
medan kulturen är det enda som lyfter oss
över djurstadiet och barbariet.
Därför är mänsklighetens enda hopp
att låta sig ledas av kulturen
och inte av egoism och materiell vinning,
makt och pengar, prestige och fåfänga.
Vad är då kultur? Det är egentligen allt
som innefattas av konstruktiv andlig odling.
Däri ingår inte bara bibliotek och alla sköna konster
men även så vitt skilda saker som miljövård,
trädgårdsodling, tolerans och godhet;
och det är världens och politikens plikt
att gynna detta och följa dess idealism,
ty annars förråder de mänskligheten
och är inte bättre än Hermann Göring när han sade:
"När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver."





Fri vers av Aurelio
Läst 612 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-01-13 10:12



Bookmark and Share


  Michaela Dutius
ja kulturen är ju egentligen konstgjord-framodlad....nya tankar gav din text- det bästa en dikt kan göra
2009-01-13

  Anders P VIP
Håller absolut med dig . Det är kulturen i alla sina skepnader som är målet och meningen med att vara människa. Den politiska strävan att förbättra villkoren är endast vägen dit. Jag bokmärker.
2009-01-13

  Aisha VIP
....vackert ock klokt skrivet!
2009-01-13

    ej medlem längre
Väl ordat! Jag gillar din definition av kultur: "konstruktiv andlig odling"
2009-01-13
  > Nästa text
< Föregående

Aurelio
Aurelio