Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En sångtext. Ett barn på sjukhus väntar på befriaren.


Komm grosser schwarzer Vogel

Ludwig Hirsch
I översättning av Måna N. Berger

"Komm großer schwarzer Vogel"

Komm großer schwarzer Vogel, komm jetzt!
Schau das Fenster ist weit offen,
schau, ich hab´ Dir Zucker auf´s
Fensterbrett g´straht.

Komm großer schwarzer Vogel, komm zu mir!
Spann´ Deine weiten, sanften Flügel aus
und leg´s auf meine Fieberaugen!
Bitte, hol´ mich weg von da!

Und dann fliegen wir rauf,
mitten in Himmel rein,
in a neue Zeit, in a neue Welt,
und ich werd´ singen, ich werd´ lachen,
ich werd´ „das gibt´s net“ schrei´n,
weil ich werd´ auf einmal kapieren
worum sich alles dreht.

Komm großer schwarzer Vogel, hilf mir doch!
Press´ Deinen feuchten, kalten Schnabel
auf meine wunde, auf meine heiße Stirn!


Komm großer schwarzer Vogel,
jetz wär´s grad günstig!
Die anderen da im Zimmer schlafen fest
und wenn wir ganz leise sind,
hört uns die Schwester nicht!
Bitte, hol mich weg von da!

Und dann fliegen wir rauf,
mitten in Himmel rein,
in a neue Zeit, in a neue Welt,
und ich werd´ singen, ich werd´ lachen,
ich werd´ „das gibt´s net“ schrei´n,
ich werd´ auf einmal kapieren
worum sich alles dreht.

Ja, großer schwarzer Vogel, endlich!
Ich hab´ Dich gar nicht reinkommen g´hört,
wie lautlos Du fliegst,
mein Gott, wie schön Du bist!

---------

Kom stora svarta fågel, kom nu!
Se fönstret är vidöppet
se, jag har strött ut socker åt dig
på fönsterbrädet.

Kom stora svarta fågel, kom till mig!
Bred dina vida, mjuka vingar ut
lägg dem över mina feberögon!
Jag ber dig, ta mig bort från här!

Och sedan flyger vi upp
mitt i himmelen in,
i en ny tid, i en ny värld,
och jag ska sjunga, jag ska skratta,
jag ska ropa ”det är inte sant”
medan jag plötsligt, med ens fattar
vad allting handlar om.


Kom stora svarta fågel, så hjälp mig då!
Tryck din svala fuktiga näbb
mot mina sår, min heta panna!

Kom stora svarta fågel,
just nu vore det så lägligt!
De andra sover tungt i rummet
och är vi riktigt tysta
hör inte syster oss!
Jag ber dig, ta mig bort från här!

Och sedan flyger vi upp
mitt i himmelen in,
i en ny tid, i en ny värld
och jag ska sjunga, jag ska skratta,
jag ska ropa ”det är inte sant”
medan jag plötsligt, med ens fattar
vad allting handlar om.


Ja, stora svarta fågel, äntligen!
Jag hörde inte alls när du kom in,
så ljudlöst du flyger,
min Gud, hur skön du är!




Fri vers av Måna N. Berger
Läst 353 gånger
Publicerad 2009-01-17 00:35



Bookmark and Share


  Elaine.S VIP
Tack för översättningen...gripande läsning
2009-01-17
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger