Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Såhär gick det till i början på 0 talet... såhär kommer det att gå igen. De som vill satsa i vårt land, jagas med blåslampa om de råkar satsa i "fel tid". Bara bankdirektörernas vänner kan få sake avskrivna...


Gamarnas illdåd

De kom
Allvarliga men såg ut som människor
Dock utan känslor
Eller humor
Bara siffror och papper
”behöver du verkligen det här”

”Behöver du verkligen en servis
du har ju andra saker att äta på”
pling

Behöver du verkligen en TV
Du kan ju knappt bevara strömmen
Pling

Behöver du verkligen alla möbler
Huset säljs ju exekutivt
(ja eller exklusivt, för bankanställda
eller deras vänner)
Pling

"Fan ta allting, röt han
efter imorgon behöver jag ingenting"

Lappar och märken
Kvar står en man i övre medelåldern
Och har aldrig mått, så dåligt
Hans brott var att han investerade i fel tid
Alla löften om leveranser var noll värda
Han stod där med kostnader och inga
Inkomster…

Han kände sig misslyckad
Lyckan hade missat
Kroppen rörde sej
Men själen var död
Banken hade spärrat hans konton
Han hade 50 kr i plånboken
Han fick behålla en bil, så länge

Han hade ringt om lägenhet
Men de fanns bara 2 or i byn som kostade
Lika mycket som hans hyra i huset kostat
Eller mer
Han skulle dessutom behöva en borgensman
För att få kontrakt

Han, som var van vid hundarnas skällande
Kaffe på bron i morgonsolen med
Fåglarna som sällskap
Han som betalt sin ränta troget
I 40 år till samma bank… ja han var samma
Banken hade bytt både namn och ansikten
Och lagt ner kontor

Men en sak hade han gömt
För gamflocken
Eller flera egentligen
Men den där hade special kulor
Nu när utmätarna gått
De som påminde om människor
Utseendemässigt
De som försvarade sitt jobb med att
”Nån måste göra det”
Ja kanske det, men de valde det
NU hade de gått....

Med gamblod och hökögon
Gjorde de precis som övergamarna sa
Han tog sina bössor en och en
Den han tyckte mest om
Gick han ut
Och tog hundarrna en och en

Han gav dem filè
De åt som om de aldrig gjort annat
Sen sköt han och grävde ner
Han gjorde om proceduren med alla 3
De ska inte behöva lida
För att husse misslyckats
När morgonsolen bröt igenom
Satt han på bron med kaffet

Breven låg inne på bordet
Och han drack flera koppar och njöt
"Är den sista koppen alltid godast"
På hans hals hängde en lapp
”Tack ska du ha, de gjorde du bra”
stod det, och bankens
Och direktörens namn

Sen hörde man en smäll över vidden
Det ekade som aldrig förr
Sen tystnaden
Fåglarna som alltid lät var tysta
Som en slags vördnad för mannen
Som aldrig menat att göra nån annan
Nåt ont

Direktören och hans bank hade tagit ännu ett liv
Fast, de kommer aldrig att behöva plikta
För detta heller…..och själva
Har de ju fallskärmar, som vi andra
Får betala…
De är liksom ”övergamar” de skickar
Sina undersåtar…. ”for there dirtywork”




Fri vers av LassO
Läst 129 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-02-09 16:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO