Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

År av rädsla


1962
jag var inte ens född
men året var kanske mänsklighetens
sköraste…
”vi hade kunnat bli ickefödda”

Cuba krisen var det närmaste ett krig
Med kärnvapen som varit
T o m i Sverige så skickade man
Ut papper om att

”NU ska ni göra så”, om det blir krig
Hur man tar skydd
Jod tabletter delades ut
Panik utbröt på sina håll

Alla konserver tog slut
Handlarna hade glada dagar
Broshyren om hur man gör i krig
Skickades ut i vårt land
Nästan panik, ”nu är det allvar”

Den la man sen in i telefontalogen
Längesen jag såg den så den är nog borta
Eller också, man läser aldrig tele katalogen mera
Kan vara så läget förändras

Man ska ta skydd under bord
Eller möjligen en dörröppning
”tappa upp vatten i badkaret”
Ja så man har att dricka
”om det blir krig”

ÄT DIN JODTABLETT
Som ju skulle finnas
Man fick de i skolorna t o m
Jag har inte ens sett en sån…

Var fasen får man tag i en jodtablett
Idag om de blir krig
Ja man kan undra
Men vi tror inte på krig

Men de finns andra scenarion
Som kan skrämma
Som kriser…
Av olika slag…




Fri vers av LassO
Läst 173 gånger
Publicerad 2009-02-12 07:27



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Är du möjligen inspirerad av filmen "Thirteen days" som gick på TV i går kväll : ) Min son i yngre tonåren ville inte gå och lägga sig innan den var slut för den var så spännande... och eftersom han lärde sig lite nutidshistoria av det så fick han sitta kvar. Jag såg inte filmen själv, men jag minns än att vi fick se en dokumentär om Kubakrisen i gymnasiet, och det var hemskt spännande tyckte vi alla, och hade ingen aning om att världen hade varit så nära ett kärnvapenkrig, vi var för små för att minnas det.
"Var fasen får man tag i en jodtablett idag" - tja om du bosätter dig väldigt nära ett kärnkraftverk så får du det. I alla fall för några år sen så fick alla bosatta inom en viss radie det utdelat av myndigheterna (tror det var länsstyrelsen).
2009-02-12
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO