Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Framtid och baktid



1984
Östen på rapport, inledde årskrönikan om
Året 1984 som:
Året vi fruktade

En bok stod i centrum skriven 1948
Av George Orwell
Boken heter 1984
Den som inte läst den ska göra det
Liksom ”Djurfarmen”
Som ”gammal kommunist” så gör Orwell upp med
Stalinismen, i båda böckerna



Framtiden som man trodde innan
1984, känns avlägset nu men
De fanns de som spådde världens undergång

Man talade om ”planeternas parad
Som skulle hända då och aldrig hänt förut
D v s att alla planeter skulle stå i linje
Vid ett tillfälle under året
Sant var att de som närmast skulle finnas inom
En c:a 90 gradig vinkel
Men vad bryr sej domedagsprofeter om sådant

Snart kommer säkert en ny sån parad
Eller en komet
”Kometen” skrek Fru Petrell
När Emil kom in genom fönstret
De finns alltid nåt att frukta i framtiden
För den är alltid osäker
Allt kan förändras

I filmen tillbaka till framtiden (50-tal) så frågar han:
”Ronald Reagen is president, and who is the
first lady, Jane Wyman” ?
Ja så de kan vara
De som var omöjligt på 50 talet
Hände på 80 talet…
Och efteråt så är ändå allt så självklart….




Fri vers av LassO
Läst 190 gånger
Publicerad 2009-02-12 07:27



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Minns att Expressen 1983 hade en artikelserie där dom räknade ner: "si och så många dagar kvar till 1984". Med olika exempel på "storebror ser dig". Det har väl inte blivit så många av farhågorna som har slagit in... men vi har ju det där med FRA förstås...
Angående kometer: En nyupptäckt komet, som alltså astronomerna inte har vetat om, är på väg mot solsystemet! Den har döpts till Lulin kommer att bli synlig senare i februari. Men den kommer väl antagligen inte att komma ivägen för jorden...
2009-02-12
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO