(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK I:XVII (J.Milton)

~*~

Hans Tempel rätt mot Guds Tempel
Uppå den skamfulla Kullen, och gjorde sin Glänta
Den ljuvliga Hinnoms dal, Tophet därför
Och det svarta Gehenna kall't, Helvetesmärkt. [405]
Härnäst Chemos, de' obscena fasa av Moabs Söner,
Från Aroar till Nebo, och det vilda
Av Sydligaste Abarim; i Hesebon
Och Horonaim, Seons Rike, bortom
Blomsterdalen i Sibma klädd med vinrankor, [410]
Och Eleale till de' Asfaltshav.
Peor hans andra Namn, då han förl'dde
Israel i Sittim på deras marsch från Nilen
Att till honom utföra liderliga riter, vilket kostade dem ve.
Ändock sina lustfyllda Orgier han utvidgade därav [415]
Även till den skandalösa Kulle, vid Gläntan
Av Molochs mord, hård lust av hat;
Till den gode Josiah drev dem därifrån till Helvetet.
Med dessa kom de, vilka från den angränsande floden
Från gamle Euphrates till Bäcken som delar [420]
Egypten från Syrisk mark, hade vanliga Namn
Som Baalim och Ashtaroth, dessa manliga,
Dessa Kvinnliga. Ty Andar när de så behagar
Kan vardera Kön antaga, eller båda; så mjuka
Och osammansatta är deras rena Essens, [425]

John Milton 1667
LPWJ svensk version 19/03/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 700 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-03-19 21:39



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2010-04-22

    Patrique
Fortsätt så...framåt...vidare...
Printar dem alla och lägger varsamt i en mapp...att ta fram när lusten till förlorade paradis pockar...
Kanske får barnbarnen en dag höra talas om en märkelig man vid namn Lord Parzifal som ägnade livet åt gudomliga översättningar blott för konstens skull och intet annat...när dom rotar i mitt efterlämnade arkiv...
2009-03-19
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP