Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Är tänkt att beskriva kyla. Och dess motsats, värme....


Kyla

En sorts klump i magen, som aldrig är riktigt stilla.
En liten gnagande tand, som knaprar lätt på samvetet.
Ett svagt morrande, eller ett svart hål i isen, där man ramlar ner och drunknar.
En värld full av onda människor.
En kväll då man inte kan somna. Kalla fötter under täcket.
En sommar, med iskalla krig i världen.
En riddar Kato, som det egentligen är synd om, eller en stulen blyertspenna.

En rysning längs ryggen,
på riktigt.


Gitarrsolot stiger mot himlen.
Basen gungar, publiken gungar… Jorden far i ilfart runt solen.
Doften av många tusen människors lycka, gör luften svår att andas.
Många tusen hjärtan som slår i takt. Alla slår i takt med varandra,
och dunket av trummorna får blodet att pumpas runt.

Sån luft är svår att andas, men väl värd ansträngningen.
Bara stjärnorna kan stoppa de allt högre tonerna,
men de vill inte.


En telefon som aldrig ringer, är värre än ingen telefon alls.
Att sitta ensam i matsalen. Ensam bland tusen.
Det lilla barnet som gråter i TV.
Skurken som alltid vinner, på de tomma sidorna, efter sagans slut.
En kloss av gråt i halsen. Frusna vintertårar.
Ett missförstånd.
Förlorade barndomsvänner.

Politik och kärlek, som förstör folks liv.
På riktigt.


En vän vid din sida, med armen om din rygg. En soffa i vardagsrummet.
TV:n mumlar. Vännen pratar. Du lyssnar.
Sedan skrattar ni.
Ni dricker trocadero. Ni äter fruktsallad.
Utanför fönstret faller snön. Sakta. Stilla. Ett ljus brinner på bordet.

Luften är mjuk, och evig att andas.
Bara snön kan täcka er vänskap,
men den vill inte.


En tappad vante. Isslasket längs E4:an.
Oliver Twist,
eller en ensam gitarrist i en tvåa på Söder.
Trettiosexåriga Marie, som går på heroin och bor under en tågbro.
The President of America, som tror att han är Jesus.
En vargflock på fyra, i mellersta Norrlands inland.
Tjejen, som känner att hon är ful.
Killen, som inte ätit sig mätt på två år, bara för att skippa den känslan.
Den israeliske självmordsbombaren.
Och sist men inte minst, världens vanligaste Svensson.
Alla fryser vi.

Världen är kall.
På riktigt.




Fri vers av Nioma Trey
Läst 551 gånger
Publicerad 2005-09-11 19:34



Bookmark and Share


  Spoken
Redan efter de första raderna fastade jag för din text. Jag gillar dina metaforer och liknelser mest. Som
"En liten gnagande tand, som knaprar lätt på samvetet."

Rätta denna mening bara. "Bara stjärnorna kan soppa de allt högre tonerna"

Toppen!
2005-10-24
  > Nästa text
< Föregående

Nioma Trey
Nioma Trey