Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

SSSom de gjorde det


Man snackar om miljö
Trängsel skatter
Man har kört ut människorna från city
Och byggt kontor
”bara buset är ute efter kl 19 00”

En och annan flanör som jobbar sent
Springer med sin portfölj
Gamlingar i små lägenheter
Som inte alls vågar gå ut
De har aldrig nappat på att flytta ut
Till förorten

Så kurande i sina små lägenheter
Sitter de ensamma för ingen vågar gå ut
De gråa betongfasaderna
De kalla glas fasaderna
Och de färgsatta plåt och stål fasanderna
Ser ledsamt ner på människorna

Fönstren blir släckta av ett ur
Hela kvarter blir svarta samtidigt
Blir nån påkörd, så finns ingen att hjälpa
Eller blir sjuk
Så kommer morgonen och trängseln

Alla ska in och parkera
I varsin bil
Alla ska sen till kontoren
Det lyser upp
Sen ska alla äta lunch, samtidigt
Inte i några trivsamma valvade putsade
Små trivsamma matsalar
Nej glas och plåt
Så underbart för de som vill kontrollera renligheten

Rostfritt i hela köken
Eller…. Perstorp men då gärna i modefärger
Beroende på när de gjordes
”brunt, grönt och orange”
”Rött och gult”
”Mintgrönt och serisrosa”

Så går de ut från kontoren
Ännu en dag passerat i stadens gårdar
De som inte finns kvar
Mer än på nåt ”stackars ställe”
Svarta och gråa stenplattor
Med kantsten av betong

Men det tar inte bort trängseln på dagarna
Eller tomheten på nätterna
Bristen på människor är lite frapperande på natten
Som överskottet är på dagen
Kunde ingen ha sagt
Att människor trivs bäst med att gå
Till jobbet… nära

Tänk er 5 minuters gångtid
Och detsamma hem
Till kaffet i en berså på en innergård
Istället för mer än en timmes trängselresa
Kö kö kö kö
Där man sen intar kaffe i en glaskupa
Med tryckträ i golvet

Så nära grannen så att man kan se celluiterna
På grannens fru
Och räkna finnarna i ansiktet
På grannens tonårsbarn
Utan att man ens säger hej
Tack ska ni ha för det
Erlander, Palme, Mehr och ni andra
Som tvingade fram ett sterilt liv
För ett helt folk…




Fri vers av LassO
Läst 129 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-03-30 17:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO