Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Musik av Johann Sebastian Bach. Uruppförd 1729 i Leipzig. En betraktelse i många delar. Del 1. Inledningskören


Matteuspassionen

Du Matteuspassion,
du är kanske det väldigaste verk som någonsin skrivits,
åtminstone ett av dem,
av kanske den väldigaste kompositör, som existerat,
åtminstone en av dem!
"Kom ni döttrar, hjälp mig klaga"
uppmanar oss två av körerna
med de två orkestrarnas instämmande
och med änglarösterna,
gossopranerna,
som fras för fras
kommer in med "Guds rena lamm oskydlig"
någonstans från ovan.
Från himlen?
Den som inte grips av denna vidunderliga musik
är bara att beklaga.
Människor över hela vår värld
troende och icke troende
strömmar till i miljontals
att lyssna till dessa vidunderliga toner
i ett tre timmar långt verk!
Bach är allt annat än död!
"Se: Vem?
Vår broder kär!
Se: Hur?
Såsom ett lamm!"
Kontrabasarna mol - envetet - samma toner
om och om igen
och förenar sig med de mänskliga basrösterna.
Frågor och svar slungas
fram och tillbaka
precis som de gjort
all den tid
vi människor frågat oss:
Vadan? Varthän?

Jesaja skriver:
"Ty det var våra krankheter han bar,
våra smärtor, dem lade han på sig".

Om Du inte orkar höra mer av detta väldiga verk
- med en speltid på tre timmar -
än denna 8-9 minuters långa inledningskör
så gör det!
För din egen skull!
Ingen enda människa på vår jord
tycker jag,
borde dö innan hon eller han
fått ta del av dessa toner
åtminstone en enda gång
i sitt liv!




Övriga genrer av baruk
Läst 319 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-03-30 19:10



Bookmark and Share


  Malin Ringdahl
Vilken passion, att avundas. Din passion för musiken!
Grattis!
2009-04-03
  > Nästa text
< Föregående

baruk