(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK I:XXI (J.Milton)

~*~

Och skador och förtvivlan: Och då Natten [500]
Förmörka dessa Gator, fram vandrar då Söner
Av Belial, förbiflygande med vinets oförskämdhet.
Bevittnar Sodoms Gator, och denna natt
I Gibeah, när den gästvänliga dörr
Blott'de en Matrona att undvika än värre våldförelse. [505]
Dessa var de första i ordning och makt;
De andra tar lång tid att förtälja, dock vida berykt'de,
De Ioniska Gudar, från Javan Tvistefråga höllo
Gudar, biktade sig dock senare då Himmel och Jord var
Deras ståtande Föräldrar; Titanus Him'lens förstfödde [510]
Med sin enorma avkomma, och födslorätt minsk'des
Av den yngre Saturnus, han från den mäktigare Jupiter
Hans egen och Rheas Son liknande åtgärd fann;
Jupiter således inkräktande reger'de: dessa de första i Creet
Och Ida kända, sålunda på den Snöfyllda topp [515]
Av kalla Olympus härsk'de däremellan i Luften
Deras högsta Himmel; eller på Delfis Klippor,
Eller i Dodona, och genom alla gränsland
Av Doriskt Land; och som med Saturnus gammal
Flydde över de' Adriatiska hav till Occidentens Fält, [520]
Och över de Keltiska ströv'de längs de yttersta Öar.
Alla dessa och fler kom flockandes; men med blick
Nedåtböjd och fuktig, ändock sådan att däri synt's
Obskyrt någon glimt av lycka, av att ha funnit sin ledare
Ej i frustration, då de ej funnit sig vara vilse [525]
I själva vilsenheten; vilket hans uppsyn skugg'de

John Milton 1667
LPWJ svensk version 01/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 441 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-04-01 14:51



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2010-04-24

  Tobias Nilzon
En fröjd att läsa som vanligt!
*skriver ut*
2009-04-01
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP