(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK I:XXVII (J.Milton)

~*~

Där framkom ett rykte i Him'len att han länge hade
Ämnat skapa, och däruti plantera
En generation, vilken hans val aktade
Skulle likaledes vara välvilliga till Himmelrikets Söner:
Ditåt, om blott för att spionera, skall kanhända bliva
Vårt första utbrott, ditåt eller annorstädes: [655]
Ty denna Infernaliska Håla kan aldrig länge hålla
Gudomliga Andar i Fångenskap, ej heller Avgrunden
Alltför länge under mörkret dölja. Men dessa tankar
I fullt Rådslag måste mogna: Freden är utom 'llt hopp,
[660]
För vem kan tänka sig Underkastelse? Krig således, Krig
Öppet eller underförstått måste detta bliva besl'tat.
Han talade: och för att bekräfta sina ord, utslungade
Miljoner av flammande svärd, dragna från höften
Av mäktige Kerubim; detta plötsliga uppblossande [665]
Upplyste vida 'kring helvetet: högeligen rasade de
Mot de Högsta, och ursinniga med greppade vapen
Hamr'de uppå de ljudande Sköldar krigets larm,
For ut i trots mot Him'lens valv.
Där fanns en Kulle ej lång bort vars gräsliga topp [670]
Utsp'dde eld och utrullande rök; allt det övriga
Sken med en blänkande skorv, otvetydigt tecken på
Att i dess sköte gömdes metalliskt Guld,
Verket av Svavel. Ditåt med bevingad fart
En talrik Brigad hast'de. Likt Grupper [675]
Av Pionjärer med Spade och Hacka beväpn'de

John Milton 1667
LPWJ svensk version 08/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 401 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-04-08 22:18



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Mäktigt!
2010-04-24
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP