(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK I:XXVIII (J.Milton)

~*~

Förelöpare till det Konungsliga Läger, att gräva skyttegravar i ett Fält,
Eller utkasta ett skyddsvärn. Mammon ledde dem vidare,
Mammon, den minst upphöjda Ande som föll
Från him'len, för äv'n i him'len var hans blickar och tankar
[680]
Alltid nedåtböjda, mer beundrande
Rikedomarna i Him'lens gatubeläggningar, betr'tt Guld,
Då gudomlig eller helig annars borde åtnj'tas
I beskådan vacker: han först
Män tillika, på hans förslag sig lärde, [685]
Bestal detta Centrum, och medelst intrikata händer
Plundrade innandömet på deras moder Jord
På Skatter bättre gömda. Snart hade hans skara
Öppn't in i Kullen ett rymligt sår
Och utgr'vt strimmor av Guld. Låt ingen beundra [690]
Att rikedomar växa i Helvetet; denna mull må bäst
Förtjäna det ädla banesår. Och låt här de
Som skryta om förgängliga ting, och undr'nde förtälja
Om Babel, och verken av Memfiska Kungar
Lära hur deras största Monument över Berömmelse, [695]
Och Styrka och Konst lätt överträffas
Av Andar förfallna, och på en timme
Det som på en tidsålder med oupphörligt slit
Och oräkneliga händer sällan utfördes.
Nära på Slätten i många fickor förber'tt, [700]
Som under ytan hade vener av flytande eld

John Milton 1667
LPWJ svensk version 08/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 424 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-04-08 23:05



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2010-04-24

  L Patrik W Johansson VIP
4 kvar av Bok I (Vers 29-32 ger alla 800 raderna eftersom det egentligen är en enda lång vers)

finner det lustigt att det är under Tema: Glöd (dessa teman som är helt ofattbara här, som så mycket annat, inga vettiga tags eller teman tycks vara upptänkta, tur man kan använda egna tags)

Be well,
LPatrikWJ
2009-04-08
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP