(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK I:XXX (J.Milton)

~*~

Hängsmycken av raffinerad Magi i mången rad
Av Stjärnrika Lampor och lysande Croisueller fyllda
Med Nafta och Asfalt förlänte ljus
Som ifrån skyn. Denna häftiga mångfald [730]
Beundrande intr'dde, och arbetet vissa hyllade
Och några Arkitekten: hans skickliga hand var välkänd
I Him'len genom mången Tornhög byggnad,
Där Änglar med Spira höll residens,
Och satt som Prinsar, vilka den suveräne Konung [735]
Upphöjde till sådan makt, och gav att styra över,
Var och en i sin Hierarki, de lysande Ordnar.
Ej heller var hans namn ohört eller obeundr't
I antikens Grekland; och i Ausoniska Italiens land
Män kall'de honom Mulciber; och hur han föll [740]
Från Him'len, de nedskrev i fabl'r, utslängd av ilskne Jupiter
Rätt ner öv'r Skyddsmurar av Kristall: från Morgon
Till Middag föll han, från Middag till den daggrika Kvällning,
En Sommardag; och med den nedgående Sol
Ramlade från Zenith likt en fallande Stjärna, [745]
Uppå Lemnos den Egeiska Ön: sålunda de' skildras,
Sanningssvävande; för han medelst denna rebelliska rutt
Föll långt innan; intet ej heller honom gagn'de nu
Att hava uppbyggt i Him'len de högsta av Torn; ej heller flydde han
Med alla sina Maskiner, utan sändes huvudstupa [750]
Med sin flitiga skara att bygga i helvetet.

John Milton 1667
LPWJ svensk version 11/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 464 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-04-11 15:01



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2010-04-24

  L Patrik W Johansson VIP
ja det lär väl bli en del searchengine träffar på den här på titeln om jag känner svenssons rätt

Be well,
LPatrikWJ
2009-04-11
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP