" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

(i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore Plate 5: "Their summons called From every band and squared regiment..." (I. 757-759)




Förlorat Paradis: BOK I:XXXI (J.Milton)

~*~

Alltmedan de bevingade Härolder på uppdrag
Av Enväldig makt, med hemska Ceremonier
Och Trumpeter ljudande överallt proklamerade Värden
Ett högtidligt Råd omedelbart skulle hållas [755]
Vid Pandemonium, denna höga Huvudstad
För Satan och hans Gelikar: deras kallelse utrop'des
Från varje Härskara och likasinnat Regemente
Genom rang eller val det värdigaste; genast de kom
Med hundratals och med tusentals trupper [760]
Närvarande: vid alla ingångar de tr'ngdes, vid de Portar
Och Verandor vida, men mestadels i den rymliga Salen
(Dock som ett helt'ckt fält, där djärva Krigsmästare
Ej vill rida beväpn'de, och vid Soldans säte
Utman'de de bästa av Paynimska riddarskaran [765]
Till kamp på liv och död eller rytt i full karriär med Lans)
Tjockt svärm'nde, både på marken och i luften,
Strukna med väsandet från frasande vingar. Liksom Bin
I vårtid, när som Solen rider med Oxen,
Framslunga deras befolknings unga runtom Kupan [770]
I hoper; de bland frisk dagg och blomster
Flyga från och till, eller uppå den putsade Plankan,
Förorten till deras Stråbyggda Citadel,
Nyligen strykt med Balsam, spatserade och konfererade
Sina Statsangelägenheter. Så tjock denna kusliga folkmassa [775]
Svärm'de och rätade led'n; tills Signalen g'vs.

John Milton 1667
LPWJ svensk version 11/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 433 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-04-12 01:11



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Applåd!
2010-04-24

  peter markurth
kanon...
2009-04-12
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP