Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
* Mina Jesustexter * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=2683 *


17 teser om påsken

1. Om universums Skapare gjorde sig besväret att födas som människa måste Han ha haft synnerligen goda skäl.

2. Om det stämmer att orsaken till Guds människoblivande var att dö en ställföreträdande död för alla människor så måste mänskligheten ha drabbats av en mycket djupare trasighet än vi kan förstå.

3. Eftersom det är svårt att förstå logiken i att enda sättet Skaparen kunde rädda mänskligheten på var genom att bli människa, dö och uppstå, är det förtroendeingivande att läsa om Människosonens kamp i Getsemane, om hur han själv brottades med just denna fråga.

4. Om det är sant, att även Den Treenige sökte en enklare lösning, in i det sista, för att rädda mänskligheten från Ondskans och Dödens makt, men kom fram till att detta var den enda vägen, så känns det väldigt angeläget att få del av detta.

5. Om detta är sant, så överträffar Människosonens ställföreträdande död på Korset alla andra händelser i universums historia. Även om det står att Skaparen vilade när han hade skapat universum verkar det inte som skapelsen var någon stor ansträngning för Den Treenige, men när Människosonen tog mänsklighetens svek på sig läser vi att han svettades blod.

6. Vi som har sett "The Passion of the Christ" inser att den fysiska smärta som Människosonen genomled när han pryglades och korsfästes var fasansful, men om det är sant att han gick in som ställföreträdare för hela mänsklighetens skuld så kan vi inte med vår vildaste fantasi föreställa oss den smärta han upplevde andligen.

7. Om det stämmer att allt detta gjordes av kärlek och medlidande med människornas trasighet så måste Den Treenige vara ett oerhört omsorgsfullt och kärleksfullt väsen.

8. Hela mänsklighetens trasighet måste innefatta all vår skam, all vår skuld, alla våra rädslor och alla våra tillkortakommanden - alla krig och allt förtryck - all slavhandel och all trafficking - all kvinnomisshandel och all rasism - all snedfördelning av jordens resurser och alla stora och små miljöbrott - all egoism och all girighet - allt drogmissbruk och all arbetsnarkomani - all stress och all utbrändhet - alla våra relationsproblem och all vår inre smärta - all sjukdom och all död.

9. Om det är sant, så kan vi inte annat än häpna över det underbara i att lösningen på mänsklighetens trasighet, att befrielsen från Dödens och Ondskans makt, handlade om att införa den nya universella ordning vi känner som Nåd.

10. Om det är sant att människan är så trasig att hon måste anstränga sig till bristningsgränsen för att inte göra det onda, men blir sämre och sämre på att älska, vilket är det egentliga målet, ju hårdare självdresyr hon utsätter sig för, i så fall förundras vi över det geniala i denna oväntade lösning med Nåden.

11. Om detta med Nåden verkligen är sant, så verkar många kyrkor ha svårt att på djupet våga tro på denna Nåd, eftersom kristna gemenskaper ofta kännetecknas av  perfekthetens masker, där alla privata misslyckanden sminkas över och göms och förnekas, och när någons sköra skal brister i smärta - så flyr den drabbade från sina nådesyskon i skam.

12. Om detta med Nåden verkligen är sant, så kan ingenting längre skilja någon från Skaparens kärlek.

13. Om detta med Nåden verkligen är sant, så kan alla få förlåtesle för allt - fritt och för intet.

14. Om detta med Nåden verkligen är sant, så kan alla få födas på nytt till ett väldigt annorlunda liv - helt gratis.

15. Om detta med Nåden verkligen är sant, så handlar inte det nya livet om att försöka vara perfekt utan om att vara ärlig och själv försöka vara nådefull.

16. Om detta med Nåden verkligen är sant så ges evigt liv - som en kärleksgåva.

17. Om detta med Korset och detta med Nåden verkligen är sant så så vill jag falla ner på mina knän och göra mitt liv till ett tack.
Övriga genrer av Mattias Josephson
Läst 688 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-04-12 14:01Bookmark and Share


  Tosan VIP
Tack! Bokmärker - en text att återkomma till!
2009-04-14

  Bjarne Nordbö VIP
Detta var en mycket kärleksfull läsning.
2009-04-12

  Maria T
Låtom oss jubla i outsäglig
stor tacksamhet och glädje.
Fröjda dig, fröjda dig.
O, mänsklighet
2009-04-12

  Junia
Djupa funderingar, gillar texten, så du får en applåd också av mig.
2009-04-12

  Mats Henricson
Dessa 17 BUDORD BORDE ERSÄTTA de tio Guds Bud, dessa 17 är, ta mej......sjutton (!) BRA MYCKET SMARTARE !!! Bokmärker !
2009-04-12

  Vanja-Kristina Morgell
Den här texten borde läsas i alla kyrkor. Jättebra! En märklig mix av poesi och logik.
2009-04-12

    eva m h
Mycket bra skrivet!
Bokmärkes!
2009-04-12
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson