Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om Vladimir Nabokov

***

OM FÖRFATTAREN

***

Vladimir Nabokov föddes i St.Petersburg den 23 April, 1899. Hans familj flydde till Tyskland 1919, under Bolsjevik-kommunistiska revolutionen.
Nabokov studerade Fransk och Rysk litteratur vid Trinity College, Cambridge, från 1919 till 1923, han bodde i Berlin (1923-1937) och Paris (1937-1940), där han började att skriva, mestadels på ryska, under pseudonymen Sirin. 1940 flyttade han till USA, där han företog sig en lysande litterär karriär (som poet, romanförfattare, kritiker, och översättare) medan han undervisade i litteratur vid Wellesley College, Stanford, Cornell, och Harvard. Den monumentala framgången med hans roman Lolita (1955) möjliggjorde för honom att sluta som lärare och att helt ägna sig åt sitt skrivande. 1961 flyttade han till Mantreaux, Schweiz, där han dog 1977.  Erkänd som en av detta sekels mästare och stilbildare av prosa på både ryska och engelska, översatte han ett antal av sina ursprungliga engelska verk---även Lolita---till ryska, och samarbetade på engelska översättningar av sina ursprungliga ryska verk.
***
Från Nabokov, Vladimir.  Pale Fire. New York: Vintage Books, 1989.  (Original Copyright 1962 by Vera Nabokov and Dmitri Nabokov)

LPWJ svensk version 29/04/09




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 683 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-04-29 15:09



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Det var Daigo som tipsade om Canto I, han har en säregen sida som
är väl värd att läsa, jag hade bara hört talas om
Lolita pga censurbråken i USA på den
tiden (filmforskade ett tag)

Be well,
LPatrikWJ
2009-07-23
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP