Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Han kom en natt

 

Vi var i den lilla kolonistugan mitt i vintern. Det var kallt men inte inne hos oss för i spisen sprakade veden värmande.

Plötsligt knackade det på ytterdörren och tjejerna gick för att öppna.

-Mamma! Du måste komma nu, sa Frida och jag hörde dem springa bort och förstod att det här var inget som de kunde eller ville hantera.

Jag gick till dörren och såg dig. Du strålade av ett blått kallt ljus och silvervita slingor ringlade runt ditt väsen. Att du inte var mänsklig var uppenbart och jag ryggade förskräckt tillbaka. Så fastnade min blick i dina ögon. De var i lidande. Det var det jag såg bortom allt de obekanta, dina lidande ögon.

Så jag räckte dig handen och bjöd dig in i värmen.  Jag satte dig framför brasan och skulle ge dig något att dricka, men vad ger man en från en annan värld? Kokt vatten verkade ändå vara en bra idé tänkte jag så det var vad du fick.

Du verkade brydd, förvånad där du satt med slingorna släppta utmed ryggen och med de kokta vattnet i din hand.

Jag anade att du inte hade förväntat dig det, medmänsklighet, det var inte det du lärt dig fanns på den här planeten. Och mitt i alla våra försök att kommunicera förstod jag att du undrade om jag och mitt beteende mot dig var det som betecknade mänskligheten eller om det snarare var alla de krig och alla de våldsbrott som vi begår mot varandra varje sekund som ÄR det här med att vara människa.

Jag sa;

-Låt oss sova nu!

 

 

 




Prosa (Novell) av Lena Krantz VIP
Läst 231 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2009-06-16 00:33



Bookmark and Share


  Sturesdotter
Frågan som väcks i texten; svaret vi alla vi ha
och så sömnen istället; som flykt....som försvar...eller bara ..tja, sömnen behövdes?
hur som helst, tänkvärd
2009-06-16

  Carola Zettergren
Instämmer helt och fullt med deb nedan..Jag vill också läsa en fortsättning på denna!
2009-06-16

    deb8
När jag läser är det som om diktjaget fått besök av Gandalf själv. Jag känner värmen genom texten och tänker att det varma vattnet borde få honom att undra om vi inte använder kryddor eller har någtra smaklökar här på jorden men han har ju klart större frågor att fundera över som är mer akuta;) Tycker om känslan och budskapet i texten och skulle vilja ha en fortsättning....
2009-06-16

    deb8
När jag läser är det som om diktjaget fått besök av Gandalf själv. Jag känner värmen genom texten och tänker att det varma vattnet borde få honom att undra om vi inte använder kryddor eller har någtra smaklökar här på jorden men han har ju klart större frågor att fundera över som är mer akuta;) Tycker om känslan och budskapet i texten och skulle vilja ha en fortsättning....
2009-06-16
  > Nästa text
< Föregående

Lena Krantz
Lena Krantz VIP