Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Beethovens "evigt älskade" har aldrig kunnat identifieras, till exempel...


Problemet med den evigt älskade



Vem älskar han?
Vem har hans hjärta?
Finns det över huvud taget ett objekt
som kan identifieras?
Ofta har det spekulerats i oändlighet
i vissa litterära älskares seriositet:
Har det blott varit fantasier,
eller fanns det faktiskt någon,
och vem var hon i så fall?
Om det är okänt,
vet man ens då vad det var för kön?

Jag kan försäkra er,
att det fanns aldrig någon äkta kärlek
som ej var konkret:
om det fanns kärlek
som fann uttrycksfullhet
i uppriktighetens nakna ord,
så var det alltid en person,
en viss person och någon annan än han själv;
och om hon hette Laura eller Beatrice,
Fanny eller outtalat skyddat namn,
så är det självklart och bevisligen
en klar identifierad och privat person
och aldrig något generellt, diffust
och aldrig blott en fantasi;
ty äkta kärlek är ej kärlek
om den inte är konkret,
och det vet varje äkta älskare,
och aldrig kan det påstås något annat.




Fri vers av Aurelio
Läst 309 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-07-19 09:49



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En mkt intressant text.. om Beethoven .. och generellt.
2009-07-19

    näver de anima
Äntligen en text med Beethoven! Mer sådant...
Vill också passa på att tacka dig för din "musikaliska guide" på fritenkaren, har använt den flera gånger när jag velat fördjupa mig om någon särskild kompositör.
2009-07-19
  > Nästa text
< Föregående

Aurelio
Aurelio