Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Masugnen



Där står den
Masugnen
Masugnarna kanske man ska säga
Värme
Hetta
Stål som flyter
Likt lava eller hett blod
Rinnande stål

Motsatsen till kallt stål
Motsatsen till vass egg
Eller hårda hörn som man stöter
Sina knän och lår i
Stål och glas
Kyla och hårdhet
Nya tidens möbler

Så fjärran från bysnickarens
Småskaliga möbeltillverkning
Där varje tag var en tanke
En planering
För vad som skulle bli
Ibland kunde man se hyveldragen
I alla fall ana

I stålmöbeln ser man inget sånt
De rinnande stålet görs om till
Rör och fyrkanter som kapas
Svetsas och skruvas ihop
Allt av olika människor
Oftast i olika länder
Snickarens möbler finns i vissa fall kvar
I hundratals år
Eller slutar som ved, ger värme

Stålmöbelns slutar som skrot oftast
Skrotet kastas i masugnen
Flytande igen med hjälp av energi
Stora grafitvärmare stoppas i högen med
Återvunnet stål
Inget annat än grafit och tegel
Klarar av hettan

Återkommer som nytt stål
Den nya möbeln har ingen likhet med den gamla
Bara molekylen finns kvar
Eller molekylerna, tillsammans med andra
Tillsammans med delar av en gammal Chevrolet
Och en Renault, ett hölje till en elmotor från ASEA
Allt i ett sammelsurium
Men det vet vi inget om
Vi kan bara ana och gissa
Och masugnens blod, det flytande järnet
Är den rinnande hårdheten…
Motsatsen till kallt stål
Livsfarligt att komma nära
Energi i sin absoluta hetaste existens..




Fri vers av LassO
Läst 131 gånger
Publicerad 2009-08-13 00:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO