Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Var hade vi varit utan de stora krigen



Var hade vi varit utan de stora krigen
Utan första som skapade hatet
Till det andra…
Utan den tyska krigsmaskinen
Utan
Den uppryckning i ekonomin som det var
När tyskland rustade ville alla sälja
Malm från Kiruna
”sköts runt hela världen”

Ekonomin gick på högvarv
Alla hjul snurrade för fullt
Man ville inte se
Hur illa de skulle gå
Men vad hade hänt utan detta
Utan Hitler

Vad hade hänt med ekonomin
Med judehatet hade de permanentats
Vårt land
Tyskland hur hade det sett ut
Kolonialländernas orättvisa behandling
Västerländernas utsugning av andra länder
Kontakter mellan väst och öst

Sovjet tiden och kalla kriget
Hade det kommit
Hade krigen kommit däremellan istället
Kärnkraft atombomber o s v
Hela världen hade blivit annorlunda
Men hur kan man undra…
Hur…





Fri vers av LassO
Läst 120 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-08-17 19:11



Bookmark and Share


  Rune Thorsell
Det här brukar kallas "kontrafaktisk historieskrivning" — en sorts science fiction på temat "Om" — Om Hitler aldrig fötts, Om Napoleon segrat vid Waterloo, Om britterna förlorat boerkriget ...

Det är möjligt att skillnaderna varit marginella. Med diktatorer är det som med hydran — hugg av ett huvud så växer det genast ut två nya.

Krigen har — tyvärr — haft "det goda" med sig att de påskyndat utvecklingen inom vetenskap och teknik. Frågan är om det var värt priset.
2009-08-17

  Catharina Edin VIP
Intressant - ska fundera på saken.
2009-08-17
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO