Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
från blogen


Man skiter över kanten, kajkanten tillexempel


Då och då kommer jag på mig själv med att tänka på den där vintern jag bodde i en kartong. Flinet vinklar sig över fejset och hjärtat slår stolta slag genom linnet.
Jo, jag bodde alltså i en kartong där det både fick plats en bekväm pappersmadrass (Dagens Nyheter) och en garderob (en plastsäck). I en träback utanför hade jag dessutom ett helt kök med brännare och aluminiumgrytor. Till och med en kaffepanna med visselpip. Jag lagade aldrig mat på det där köket. Men kaffepannan var igång ibland och spritlågan var skön när det var kallt. Och det var det. Mycket kallt.

Vad är det att flina åt?

Nej, det är väl inget kul med det. Men vafan, ska man överleva får man flina åt värre saker än så. Skithus till exempel. Det kan man flina åt. Allmänna toaletter kan man glömma när man bor i en kartong. De kräver kosing.
På den tiden betalades skithusbesök med enkronor. Jag tror man lägger i femmor eller tior numera i de där betalboxarna. Men alltså, enkronor har man sällan som kartongboende.
Man skiter över kanten. Kajkanten tillexempel. Vattentoa och allt, rena lyxen.

Och tänderna - dom kan man också flina åt. Du vet, tandborstar och tandkräm och sånt. Badrumsskåpet är proppfullt såklart. Nattkrämen och lilla eylinerremovern trängs med underlagskrämer och mascaraborstar.
Jag tror jag var utan tandborste i ett halvår. Käften smakade rutten krabba men vem bryr sig i en kartong? Nej just det.

I alla fall fick jag tidernas influensa mitt i vintern. Någon febertermometer hade jag ju inte men jag ger mig på, att frossan pressade upp ångan till närmare fyrtioen grader och huvudet fylldes snabbt med krossat glas. I alla fall kändes det så.
I såna lägen är det skönt med en kartong som inte bara står i lä utan också under en bro. Det regnar inte in under en tillräckligt stor bro.

Märkligt nog sträcker jag extra på mig och lyfter näsan mot himlen när jag tänker på den där vintern. Stolt att ha överlevt. Stolt att veta något som de flesta inte har en susning om.Och så minns jag somliga av annonserna i nyhetsmadrassen jag låg på. EXTRAPRIS, stod det.
49.90. Och så var det en bild på en skjorta.
Ja fyfan vilket omväxlande liv man har levt.

Fri vers av halmstrå
Läst 397 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2009-08-29 23:02Bookmark and Share


  Lady Alassa
Önskar dig ett gott liv
Tror du överlevde för att vi bättre gynnade behövde höra din värdefulla med stark inlevelse framförda berättelse.
Tackar ödmjukt för den.

Och sannerligen här finns den trovärdiga detaljen och dessutom livräddaren:'Galghumorn'
2011-04-02

  Kristina Wallbing VIP
Ja! jag instämmer stort med föregående kommentarer! Du ska vara stolt!! Och flina rejält - för du överlevde. Och jag läser med stor behållning dina suveräna glimtar från en verklighet jag inte hade en susning om. Ser fram emot boken ;)
2009-09-01

    Nanna X VIP
Ja, var stolt. Du överlevde, och det var knappast bara tur utan säkert en hel del skicklighet, och du blev ju vis på kuppen.
Tänk vad allt är relativt. 49.90 till exempel.
2009-08-30

  korpfjäder
Jag sitter och flinar jag också, och ryser.
Du skriver så man nästan ser dig sitta och skita över kajkanten.
Mycket starkt.
2009-08-30

    papillon
Jag älskar dessa en överlevares nedskrivna livsfragment som kommer singlande, som lösrivna blad ur en asfaltsvart anteckningsbok. Jag hoppas att du någon gång skall få ro att pussla ihop dem till en sammanhängande bok - "Vår huvudstad ur en tjackhoras perspektiv" eller "Jag hade en gång en kartong"..........
Du förtjänar att känna ditt hjärta slå stolt under linnet!
2009-08-30
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå