Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Detta är mitt nya projekt: "Innehållandes några sköna reglor, huruledes man skall känna och lära Årsens lopp, alltid warandes år ifrån år." (Kursiv text: citat ur Bonde Practican av 1943.)



Mån-PRACTICA - Januarius och Februarius

 

Januarius Glugg Thors-månad och Februarius Blide Göje-månad  två systrar helt visst.

Märkeligen könlösa sköna som dödsänglar
så stränga och raka äro de som isstoder.
I deras kalla händer är det intet godt att falla.

"Men om solen Vincentii (22 Jan.) klar skin
Det betyder att det är växa mycken vin.

Skin Solen S. Pauli dag klar (25 Jan.)
Det betyder visst ett fruktsamt år.
Men bliver det Rägn eller Snö,
Då få vi ett medelmåttigt år att se.
"

Dock den yngre systern till wäxten kortare är
och benäget eftergifven mot sol på is
och blånand skymning om kvällen.

"men om det frys S:t Päders natt
Då må du vänta dig därefter brätt
att det skall frysa väl härdelig
I trettio nätter säger Bonden dig"

 

nymåne
och jag är också ny
pånyttfödd
ny-Månan

vid nymånan
kunde man spå väder
en månad framöver sa de gamle

jag spår ett klart väder
med frisk kyla i luften
krispigt frostgräs under stövlarna
och nya vanor

"I Göje-månad Februarius
kan jag en varm skinnkjortel väl lida."


blå kvällar spår jag
och ett sinne som lättar
minut för minut




Fri vers av Måna N. Berger
Läst 286 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-09-21 00:55



Bookmark and Share


  Caprice! VIP
Tjena, ny-Månan!
Det var en präktig Practica du lagt vintervantarna på - många guldkorn böra hädanefter utur Thin Hand komma... i likhet med denna. Skål för flere månadter!
2009-09-21

  Lili Samuelsson VIP
mm, tycker om din bondepraktika, spännande att läsa fler
2009-09-21
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger