Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

100 år sedan


Charlie Chaplin
Ännu gångbar
Ännu en höjdare faktiskt
Frågan är om nån pantomimiker nånsin
Har varit i närheten av den karisma
Som du hade

Men de är snart 100 år sedan
Renoverade filmer ger bilder som nästan
Verkar vara en dag gamla
Eller nåt
Men det är en förlorad värld
En 100 år gammal sådan

Då gatsten, nu asfalt
Då gaslampor, nu el
Då handvevad stumfilm, nu dolbyssouronds med masseffekter
Då, patroner och direktörer som stod över lagen
Och djävlades med folk
Nu….. ja nu ja
Då politiker som var ”allsmäktiga” tyckte de
Nu, ja nu ja…
Då utsugning av folket i nästan systematisk anda
Nu.. ja nu ja
”Vi” hade motbok
Ja den är borta i alla fall
Vi får handla sprit (mot massor av skatt)
Medans ”höjdarna” handlar billigt på sina av
Företag och stat betalda resor… med bjudsprit på resan

Höjdarna köpte nya bilar
Medans småfolket inte kunde
Nu… ja nu ja…
Höjdarna har mer betalt än vad de ”jobbar” för
Nu, ja nu ja… hur var det nu, ”28 styrelsearvoden”
Eller nåt…
Höjdarna hade sommarstugor som små slott
Och ”kurresor” till kontinenten
Nu, ja nu ja, hur var det nu igen, till Thailand t ex

Så många år sedan…
Chaplin som behandlades illa…
För han sa vad han tyckte
Nu… ja nu ja, hur var det nu?
100 år har gått sen Chaplin snart
och allt har förändrats
och ändå, så lite
Så lite har hänt trots dessa miljarder levnader
Som gått sen dess, på 100 år går det 3
Generationer i vissa fall 4 och 5 och ändå, så lite…


Fortfarande kan någon komma in å duken
Göra en film om en svinaktig chef
En vidrig översittare
En fattig man som inte får tag i mat
En ensam människa i den kalla världen
OCH han skulle vara trovärdig
För det finns kvar
Det som fanns för 100 år sedan…
Man döljer det mer bara….




Fri vers av LassO
Läst 175 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-10-03 00:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO