Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ADVENT !



Det är advent och advent betyder ankomst.
Vem väntar vi på? Ja, om det är Herrens eller Tomtens ankomst får var och en fundera över i fyra veckor.
Dessa fyra veckor förbryllade mig, när jag plockade fram min ljusstake, som har sju och inte fyra ljus. Jag tyckte det var något som inte stämde. Det var då jag började fundera över siffran sju. Att den förekommer i många bibliska sammanhangoch där förknippas med högtider står att läsa i Gamla Testa-mentet. Där talas om den sjuarmade ljusstaken.
Är det månne fel symbol som lyser hos oss i adventstider?
Israels stora högtider återspeglar ett mönster där sjutalet spelar en framträdande roll. Sjutalet förknippas inte enbart med högtiderna utan även med jordbruket. Vart sjunde år var sabbatsåroch då skulle landet ligga i träda. Jubelåret, det femtionde året, som följer efter sju gånger sju, innebar att intecknat land återgavs till den, som en gång kommit på obestånd.
Lövhyddohögtiden är en sju dagar lång tacksägelsefest för skörden och en påminnelse om den tid då man bodde i lövhyddor i öknen.
Nymånadsfesten firades vid nymåne den sjunde månaden.
Det fanns också andra högtider, vilka alla på något sätt förknippas med sjutalet.
I Nya Testamentet kan vi läsa om de sju församlingarna och om Johannes, som använder sig av talet sju ifråga om stjärnor,eldbloss,andar,behornade lamm,änglar med basuner,vredesskålar,insegel och plågor.
Den senjudiska föreställningen om himlen som är indelad i flera våningar, är väl den himmel, som vi dagligt tal kallar för den sjunde himlen.

Om vi lämnar teologernas sjunde himmel och beger oss in i legendens värld, berättar den om sju ynglingar, vilka under förföljelserna mot de första kristna flydde till en bergshåla i Efesus, där de sov i tvåhundra år. Ynglingarna kallades "sju sovare" och en gammal benämning på den 27 Juli är därför "sjusovardagen", som för övrigt är katolsk helgondag.
I en medeltida folkbok kan man läsa om furstesonen, som hotad av sin styvmor, räddades och uppfostrade av bokens titelmän "Sju vise mästare".

Vi skall inte fortsätta in i sagans värld utan gå tillbaka till begynnelsen. Huru-vida sjutalet har ned skapelseberättelsen att göra, vågar jag inte göra anspråk på att veta, men faktum kvarstår, att vi alltsedan dess har sjudagarsvecka, varav nu två är "sabbatsdagar" det vill säga fria från det, som befrämjar hälsa och välstånd och förhindrar tillfälle till synd.
Om vi under denna fritid skulle förfalla till någon av de sju dödssynderna, ska vi be om förlåtelse sju gånger sjuttiosju.

Men vi är inte mer än människor med det symboliska numret sex, och hur mycket vi än anstränger oss kommer vi aldrig till talet sju, som innebär fulländning.





Prosa av Kristina E. Bohlin
Läst 197 gånger
Publicerad 2009-11-28 13:02



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Kristina E. Bohlin