Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Stora mängder mat slängs i soporna eller spolas ner i vasken


Matsvinn

Årligen uppkommer mer än en miljon ton matavfall i vårt land. Enligt Naturvårdsverket är minst två tredjedelar av det som slängs ätbart. Enligt redovisning i Forskning & Framsteg nr 4/2016 slänger hushållen 720 000 ton mat i soporna (i genomsnitt 74 kilo per person) årligen. Livsmedelsbutiker 30 000 ton, restauranger 66 000 ton, storkök 70 000 ton.

Vi häller också 224 000 ton i avloppen årligen (i genomsnitt 26 kilo per person).

Matsvinn är sådant som slängs trots att det hade kunnat ätas.

Matsvinn innebär onödiga kostnader och miljöeffekter vid produktion och omhändertagande. Det kan öven misstänkas hälsoeffekter när människor lever vid gränserna för alltför mycket ätande.

Överkonsumtion utgör även ett stort hån gentemot fattiga i Sverige och globalt.

Produktion av biogas utgör ingen lösning då resurser ändå går till överdriven matproduktion och till produktion av biogasen.

Vi behöver sluta att vilja ha mer och mer och alltför mycket mat och dryck.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 163 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-03-25 18:07



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen