Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Räcker det med begåvning, talang, kompetens för framgång i långsiktiga projekt?


Personlighetsdraget "grit"

Det inses lätt utifrån erfarenhet att uthållighet i många sammanhang är en viktig egenskap. Den amerikanska psykologen Angela Duckworth har gett upphov till begreppet "grit". Det avser att mäta en persons förmåga att hålla fast vid långsiktiga mål och trots tillfälliga motgångar. Graden av jävlar anamma. Människor kan ha mer eller mindre av sådan förmåga, vilken är något annat än begåvning, kompetens etc.

Ett exempel kan vara en existerande Kalle som gjorde högskoleprovet sju gånger och till sist fick maxpoängen 2,0. Med detta och en liten antagningsintervju i bagaget blev han antagen till läkarutbildning. Gymnasiebetygen var mer måttliga.

Det visar sig efterhand att Kalle delvis inte klarar tentamina på läkarutbildningen och hoppar av efter några år. Han verkar inte ha haft tillräcklig uthållighet, trots att han envetet höjde sitt resultat på högskoleprovet. Både Kalle och samhället förlorade på antagningen.

Att som Duckworth påstå sig mäta grit med ett enkelt enkätformulär där påståenden om den som fyller i enkäten skall bedömas ter sig dock genomskinligt för den som fyller i. Till exempel: "Jag anstränger mig i det jag gör", "Jag ger aldrig upp". Det går lätt att medvetet eller omedvetet överdriva graden av grit i svaren med 5-gradig skala.

Men uthållighet kan i många sammanhang vara viktigare än överreklamerad s k "intelligens" av något slag.

(Källa: Modern psykologi nr 11/2016, delvis)




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 249 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-12-11 18:29



Bookmark and Share


    jaybird
Tack för ett givande tema!

"grit" borde framhävas mer i skolan som en viktig del i kunskapsinhämtande och i längden till framgång.
Det som dock mest försvagat elevernas resultat i svensk skola sedan decennier är den politiskt styrda flykten från vetenskap och auktoritet. Det räcker med en resa till Finland och dess skolsytem för förståelse av vårt pedagogiska sönderfall. (Jmfr PISA-resultat.)
2016-12-11
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen