Valtteri Bottas

Kuningas

By Heikki Miettinen. Helsingin Sanomat.
Julkaistu: 9.7. 15:11 , Päivitetty: 9.7. 17:42

Mercedesin suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas otti uransa toisen voiton formula ykkösten GP-kilpailussa.

Bottas ajoi tavallaan johdossa lähdöstä maaliin Itävallan kisassa. Ykköspaikka vaihtui vain hetkeksi, kun Bottas kävi vaihdattamassa Mersuunsa uudet renkaat.

Valtteri Bottas ja Sebastian Vettel tarjosivat huiman uusinnan vappuviikon Venäjän voittotaistostaan viimeisillä kierroksilla.

Kuten Sotšissa myös Red Bull Ringillä Mercedeksen suomalaiskuski piti visusti pintansa. Bottas voitti Venäjällä 0,617 sekuntia ja nyt Itävallassa 0,658 sekunnin minimaalisella erolla.

Ferrarin Sebastian Vettel painosti aivan viimeiseen kierrokseen asti, mutta sijoittui toiseksi. Australian Daniel Ricciardo sai kolmannen palkintopallopaikan.

”Olen todella onnellinen, kun tämä on vasta toinen voittoni”, Bottas sanoi haastattelussa palkintokorokkeella. ”Takarenkaat alkoivat olla aika hankalat kisan lopussa.”

Palkintopallille Bottas ajoi kolmannen kerran peräkkäin.

Maamme-laulu on nyt kajahtanut kaksi kertaa samalla kaudella ensi kerran yhdeksään vuoteen.

Toinen Ferrari-kuski Kimi Räikkönen sijoittui viidenneksi Lewis Hamiltonin perässä.

Kuljettajien MM-pistetilanteessa Vettel johtaa 171 pisteellään, Hamilton on toinen 151 pisteellä. Bottas pitää kolmatta sijaa 136 pinnallaan.

Vetteliltä kysyttiin, millainen kisa oli ja mikä on tunnelma?

”Mikä sinulla olisi tunnelma, jos olisit juuri hävinnyt puolella sekunnilla voiton”, Vettel sanoi, mutta ei vaikuttanut ollenkaan ylimieliseltä.

”Olisin tarvinnut vielä yhden kierroksen, kun Valtterilla oli vaikeuksia tuonne mäelle nousemisessa”, hän jatkoi. ”No, kaikkiaan tämä oli hyvä kisa.”

Bottas voitti keväällä Sotsissa uransa ensimmäisen kisan ja nyt tuli Itävallassa toinen ykkössija.

Bottaksen hyvä startti korostui, kun Ferrarit jäivät seisomaan viivalle. Järjestäjät tutkivat, ottiko Bottas peräti varaslähdön. Ei ottanut. Bottaksen reaktioajaksi saatiin 0,201 sekuntia eli aivan salamannopea.

”Se oli elämäni startti”, Bottas sanoi.

Ferrarin Kimi Räikkönen menetti kolmannesta ruudusta pari sijaa, kun Romain Grosjean meni ohi. Räikkönen kuittasi ohituksella kolmannella kierroksella.

Myös Daniel Ricciardo ajoi Räikkösen edellä, kun kymmenen kierrosta oli ajettu.

Bottaksen takana kakkosena ajaa Ferrarin Sebastian Vettel.

Mersulla ajava Lewis Hamilton starttasi kahdeksannesta ruudusta, mutta alkoi pian poimia edellään ajavia.

Pian startin jälkeen tulleessa kolarissa Fernando Alonso ja Max Verstappen joutuivat keskeyttämään. Ensin lensi hiilikuitua ilmassa ja sen jälkeen kuskit olivat kävelemässä varikolla.

Näin kilpailu eteni kierroksittain.

Tilanne 16 kierroksen jälkeen. Bottas, Vettel, Ricciardo, Räikkönen ja Hamilton.

Tilanne 25 kierroksen jälkeen.

Bottas on takonut nopeimpia kierroksia, mutta Räikkönen joutuu kamppailemaan Hamiltonin kanssa. Räikkösen ja Hamiltonin ero on vain muutamia metrejä.

Kärki ajaa järjestyksessä: Bottas, Vettel, Ricciardo, Räikkönen ja Hamilton.

Tilanne 42 kierroksen jälkeen.

Bottas kävi vaihdattamassa renkaat ja Räikkönen johtoon, mutta Kimi ei ollut käynyt varikolla. Bottas otti kakkospaikan tultuaan varikolta.

Tilanne 44 kierroksen jälkeen.

Bottas, Räikkönen, Vettel, Ricciardo ja Hamilton.

Bottas ohitti Räikkösen, joka ajoi vanhoilla renkailla.

Räikkönen meni varikolle 45. kierroksella, jonka jälkeen hän putosi viidenneksi.

Tilanne 45 kierroksen jälkeen.

Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton ja Räikkönen. Tässä vaiheessa kaikki olivat käyneet varikolla.

Tilanne 57 kierroksen jälkeen.

Bottas johtaa, mutta Vettel ajaa näköetäisyydellä. Ricciardo on kolmantena ja Hamilton neljäntenä. Räikkönen ajoi juuri nopeimman kierroksen, mutta sijoitus ei vaihdu.

Tilanne 68 kierroksen jälkeen.

Bottaksen auton renkaat alkavat olla heikossa kunnossa, mutta hän johtaa Vetteliä reilulla sekunnilla. Räikkönen ajaa viidentenä.

Tilanne maalissa. Bottas voitti uransa toisen GP-kilpailun.

Kilpailussa ajettiin 71 kierrosta.

Tulokset:

Itävallan Grand Prix

71 kierrosta / 307,020 km

1. Valtteri Bottas Mercedes 1.21.48,527, 2. Sebastian Vettel Ferrari –0,658 sekuntia 3. Daniel Ricciardo Red Bull –6,012 4. Lewis Hamilton Mercedes –7,430 5. Kimi Räikkönen Ferrari –20,370 6. Romain Grosjean Haas –73,160 7. Sergio Perez Force India –1 kierros 8. Esteban Ocon Force India –1 kierros 9. Felipe Massa Williams –1 kierros 10. Lance Stroll Williams –1 kierros 11. Jolyon Palmer Renault –1 kierros 12. Stoffel Vandoorne McLaren –1 kierros 13. Nico Hülkenberg Renault –1 kierros 14. Pascal Wehrlein Sauber –1 kierros 15. Marcus Ericsson Sauber –2 kierrosta 16. Daniil Kvjat Toro Rosso –3 kierrosta

Keskeytykset: Carlos Sainz Jr Toro Rosso 44 kierrosta