dagligt bröd
Limpa
Mammas bröd
visste vi vad det smakade
det var alltid samma sort
Rågsikt vetemjöl
jäst flott salt
och trettisjugradigt vatten
hälldes i Assistenten
som snurrade runt allt
Ibland la mamma i
gammal gröt i degen
det tyckte jag verkade äckligt
men man kände inte smaken
när brödet var klart sen
(tänk vad man minns ändå)
Två limpor las på varje plåt
och fick jäsa under en kökshandduk
i fyrtio minuter
Sedan skulle de naggas med en gaffel
och skjutsas in i ugnen
Ut kom det mörkbruna limpor
som skulle penslas med vatten eller kaffe
så det ångade och fräste om bröden
In i plastpåsar och ner i frysen
tolv limpor räckte en vecka
till en familj på fem
Sen började mamma om igen
Det var bara på kalas
som vi fick äta tekaka och franskbröd
hos kompisen var det fest
när jag nån gång blev bjuden på sötlev
Inte visste jag då
att jag en gång skulle komma att sakna
mammas bröd
som aldrig blir bakat mer