Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
1924 gav André Breton ut det surrealistiska manifestet - dikten en hyllning till det 85 år senare


villkorslöst




Det röda ögat sipprade ned i öknens skugga
Ett ögonblick av verklighet omgivet av en dal två berg
Fyra hav iklätt åska
En kedja höll den fallande staden från barnsängens melodier
Vi sjöng dom melankoliskt
Det var varmt
Grekland låg närmare Afrika på den tiden
Jean-Paul var ihop med Marie
Vi drömde Metadrömmen
Färgen var blå
Det fanns inte så mycket att göra
Skrota i kasinot
Städa utrotningslägren
Min bror rensade ogräs i Uganda
Själv sysslade jag med en idrott som handlade om att
Springa i mörker på en speciell bana med ett djur utvalt
Av en gud

Djuret skulle lämnas på en klippa
Eller på en bensinmack för högsta poäng
Och tävlingen pågick i flera dagar man måste äta
Hålla-sig-vaken-piller man sov i träden med dom
Olika djuren under sig svårast var den pälsklädda
Fisken med sin kloka blick och sin svårighet att andas på land

När den dog ville jag också dö
Jag kunde inte vinna då
Domarna slog oss med käppar
Men man fick försvara sig
Jag dödade ett par stycken
Till slut drog dom sig tillbaka in i sina stålburar
Och torkad vass
Jag är säker på att en hade svans

När touren drog vidare till Europa hoppade jag av
Och gömde mig bland hantverkarna i en sydindisk hamn
Jag har bott där ända tills nu
Tlllbaka i vävarna runt väderstrecken
Den här tiden har påverkat mig mycket
Jag kan tillexempel inte äta valkött längre
Eller tala med tre kvinnor samtidigt




Fri vers av Eiler Lindh
Läst 568 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-10-24 12:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Eiler Lindh
Eiler Lindh