Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

otro

Man hade lärt att Gud var snäll. Det sa man till det lilla barnet. "Gud är snäll".
Och det var ju okej. Om man nu inte också sagt: "Gud ser allt! Och du, pojke, du skall alltid vara snäll, så hjälper dig Gud!"
För där finns inordat inte bara hopp - men också hot. Varför då? Om nu Gud verkligen var snäll - behövdes då ett höttande finger!

Fast, vad var nu en gud för pojken? Han växte upp i en okyrklig miljö, men där gudar ändå på något sätt tycktes ha en plats. Var gud en han? Var gud en hon? Det föreföll oklart. Men pojken betämde sig för att Gud var en kvinna, en lång, vacker kvinna, som i fotsid gul klänning halvt osynlig för barn, men helt osedd av vuxna, stod i parken och skyddade barnen i sandlådeleken.
Han såg flera gånger hur denna fantastiska gudinna ingrep och hjälpte barn, när vuxna bara satt på bänk och pratade. Gudinnan tröstade och borstade sand.

Med denna gudsbild var pojken nöjd och kände att saken inte tarvade vidare resonemang.

Men pojken blev förstås äldre. Och en dag inträffade en avgörande händelse, som förändrade hans förhållande till gudomen.
Han såg som tioåring en pappa slå hans kompisar. Hårt, så det blödde, rasande, vrålande med galna ögon.
Pojken blev rädd och sprang hem.
Men värre blev det sen, när han råkade se hur pappan också slog sin fru.
Han slog mamman!

Från den dagen kände pojken, att Gud, den finns inte. Kanske gudar. Men inte Gud.
Och han fick lätt att ta emot sin egen mors ord:
"Du skall alltid respektera en kvinna. Du får aldrig slå. Slå ALDRIG!"

Långt senare, något märkt av livet, tänker han på sin mor.
Hon måtte varit en enastående kvinna. Hon fostrade sonen väl.
Och aldrig slår jag väl!
Tabu.




Prosa av Ingmar Hård VIP
Läst 206 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-01-03 10:46



Bookmark and Share


  Monika A Mirsch VIP
"rasande, vrålande med galna ögon."
- har sett honom, han var min far, hon var min mor och gud är en bild på väggen...
Det finns så många rasande galna ögon, så många som glömt sig själv - som är något de inte vill se i sin spegel.
Och så finns det så många som torkar upp blod och tårar, planterar blommor, sätter potatis - ja människan är märklig i sin skönhet i sin bedrövlighet.
En viktig text har du skapat!
2010-01-03

  Mr Lindemann VIP
Enligt en webb-undersökning på DN:s hemsida tror en stor majoritet av svarande att det är politiker och konsumenterna, som är de viktigaste för att lösa ev klimatproblem. Man kan tro att mångar har en hög tanke om sig själva.
2010-01-03

  Larz Gustafsson VIP
Den Gud jag har fått möta och lära känna är Jesus Kristus, Han som tog Sig an kvinnan som andra ville stena, Han som är de svagas vän.
Han har av nåd tagit Sig an ett kräk som jag. Det säger mer om Honom än om mig.
2010-01-03
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP